söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Väntan innan operation gav bättre resultat

Publicerad: 10 februari 2017, 07:36

Strålfält, i rött, vid behandling av ändtarmscancer hos en patient. Foto: Karolinska universitetssjukhuset

Biverkningarna efter operation av ändtarmscancer kan minskas om patienten får vänta en till två månader på operationen efter en initial strålbehandling, visar en svensk studie i Lancet Oncology.

Ämnen i artikeln:

Kolorektal cancer

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Andelen patienter som drabbades av postoperativa komplikationer var 41 procent hos dem som fått vänta på kirurgin, jämfört med 53 procent bland dem som fått operationen direkt.

– Den här skillnaden är klinisk betydelsefull. Tidigare har det varit standard att operera direkt efter strålbehandling. Men efter att vi presenterat de här resultaten har man på olika håll börjat gå över till att vänta med operationen, säger Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska institutet och ansvarig för studien till Dagens Medicin.

Totalt var det 712 patienter i studien som lottades till endera behandlingsalternativet. Forskarna konstaterar att det inte var någon skillnad mellan grupperna sett till risken att få återfall i cancer.

Visserligen blev det fler strålningsbiverkningar i gruppen som fick vänta på kirurgi, men det uppväger inte den minskade risken för operationsbiverkningar, enligt Anna Martling.

– Sedan finns det andra fördelar med att vänta på operationen, som att man kan förbereda patienten bättre på kirurgi genom att till exempel optimera näringsintaget och ge tid för rökstopp, säger hon.

Läs abstract till studien:

Johan Erlandsson med flera. Optimal fractionation of preoperative radiotherapy and timing to surgery for rectal cancer (Stockholm III): a multicentre, randomised, non-blinded, phase 3, non-inferiority trial. Lancet Oncology, publicerad online den 9 februari 2017.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev