Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Vård för barn med cancer ska utökas

Publicerad: 10 september 2014, 15:03

Karolinska har fått i uppdrag att utöka antalet vårdplatser för barn med cancer. Men i dagsläget gäller det att få i gång ordinarie platser.


Barncancervården i Stockholm har fått hård kritik den senaste tiden, bland annat i en artikelserie i Dagens Nyheter. Sjuka barn och deras familjer har skickats i väg utomläns för behandling när platserna inte räckt till.

I fredags gav Stockholms läns landsting i uppdrag åt Karolinska universitetssjukhuset att skapa åtta nya platser inom barncancervården, enligt ett pressmeddelande från landstinget. Resurser ska finnas för att problemet ska kunna lösas så snart som möjligt, lovar biträdande landstingsdirektören Catarina Andersson Forsman.

Men problemet är inte så enkelt löst, enligt Mikael Forss, tillförordnad sjukhusdirektör på Karolinska. Först gäller det att hitta personal för att kunna fylla de 14 vårdplatser som redan finns på Astrid Lindgrens barnsjukhus. I nuläget klarar man bara att hålla i gång mellan åtta och tolv platser.

– Att öppna alla 14 platserna är det första steget. Vår bästa bedömning är att det kan bli aktuellt först någon gång under första kvartalet 2015 och vi gör självklart allt vi kan, säger Mikael Forss till Dagens Medicin.

Uppdraget att sedan ta fram ytterligare åtta vårdplatser handlar, förutom om att hitta ännu mer personal, om att hitta lokaler.

– Vi har inte tillräckligt med plats men kommer att samarbeta med bland annat Sachsska barnsjukhuset på Södersjukhuset. Det kan hända att vissa barn som vårdas hos oss med andra diagnoser kan komma att tas om hand där istället.

Trots svårigheterna säger sig Mikael Forss välkomna uppdraget att undersöka möjligheterna för en ytterligare utökad barncancervård.

– Vi är helt överens om uppdraget med landstingsledningen. Behovet av fler platser beror på att det blivit betydligt fler patienter. Vi har haft 30 procent fler patienter i år än förra året.

Relaterat material

”Antalet sjuksköterskor är inte det kritiskt viktiga”

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev