Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Vården blev inte mer jämlik med engelsk cancerplan

Publicerad: 18 januari 2010, 10:34

De socioekonomiska skillnaderna i cancervården i England har inte förändrats, trots en uttalad målsättning om motsatsen i den engelska cancerplanen.


År 2000 lanserades en cancerplan i England med syfte att bland annat minska de socioekonomiska skillnaderna i cancersjukvården.

Huruvida detta har skett har nu undersökts av forskare vid University College London.

Forskarna gick igenom data för över en halv miljon patienter, över 50 år, som vårdats för cancer i lungor, bröst eller i tjock- och ändtarmen under perioden 1 april till 1999 till 31 mars 2006.

Deras hypotes var att cancerplanen skulle medföra att fler patienter från fattigare område skulle komma på planerade sjukvårdsbesök för sin cancersjukdom, vilket enligt forskarna är en indikator för god sjukvård. De förväntade sig också att fler patienter skulle genomgå vissa rekommenderade kirurgiska behandlingar, tack vare tidigare upptäckt av sjukdomen.

Men forskarna konstaterar att de inte kunde se några sådana trender.

Totalt sett fick en större andel patienter från fattigare områden omhändertas akut jämfört med patienter från rikare områden, där man i större utsträckning genomgick planerade sjukvårdsbesök. Detta förändrades inte över tid.

Inte heller kunde forskarna upptäcka att en större andel patienter från fattigare områden över tiden fick behandling med de aktuella kirurgiska metoderna.

Deras slutsats är att socioekonomiska skillnader fortfarande har betydelse för tillgången till cancersjukvård i England, trots införandet av cancerplanen.

Den engelska cancerplanen har varit en av inspirationskällorna för den svenska nationella cancerstrategin.

Läs hela originalstudien:

British Medical Journal, 2010; 340: b5479

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev