tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Värktablett ska testas som skydd mot cancer

Publicerad: 18 mars 2015, 09:45

Flera studier har pekat på att acetylsalicylsyra, asa, i låg dos kan skydda mot cancer. Ännu används dock inte läkemedlet mot någon cancerform i klinisk rutin, men det kan en ny svensk studie ändra på.

Ämnen i artikeln:

Kolorektal cancerLäkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Vi tycker detta är ett mycket spännande projekt. Det här är en av de första randomiserade studierna där man specifikt undersöker om asa kan hjälpa till att bota en cancersjukdom, säger Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska institutet i Solna.

Undersökningen ska inkludera patienter som blivit kurativt opererade för tjock- och änd­tarms­cancer, den cancerform där effekterna av asa förefaller vara bäst. Del­tagarna randomiseras till att få 160 milli­gram asa en gång om dagen i tillägg till övrig understödjande behandling som cytostatika och strålning.

– Upp till 25 procent av de här patienterna återinsjuknar med metastaser, vilket är ett stort problem. Vi hoppas att behandling med asa kan halvera den andelen, säger Anna Martling.

Studien är dock inte öppen för alla patienter utan bara de ungefär 30 procent vars tumörer har en av tre typer av mutationer som ökar aktiviteten i signalvägen PI3K. Denna signalväg tros bidra till att göra cancercellerna mer aggressiva/benägna att metastasera.

– En del tidigare studier har indikerat att just cancerpatienter med dessa mutationer är de som kan har nytta av asa, medan övriga inte har någon nytta. Resultaten är dock inte entydiga så det är viktigt att studera detta vidare i en större välkontrollerad studie, säger Anna Martling.

Studien startar till hösten och är tänkt att involvera runt 25 sjukhus i Sverige som opererar patienter med kolorektal cancer. Redan i vår genomförs två tekniska pilotstudier för att man bland annat ska utvärdera de plattformar som används för att gentesta tumörprover.

– Vi hoppas få de första resultaten kring år 2020 om huruvida asa kan minska återfallsrisken, säger Anna Martling.

Forskare

Namn: Anna Martling, Mef Nilbert, Henrik Grönberg och Bengt Glimelius med flera.
Projekt: Alascca, en randomiserad studie av asa vid kolorektal cancer.
Finansiering: Veten­skaps­rådet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev