Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Varm utandningsluft kopplas till lungcancer

Publicerad: 8 september 2014, 11:54

ERS 2014 Patienter med lungcancer har högre temperatur på sin utandningsluft, vilket skulle kunna användas inom diagnostiken, enligt en pilotstudie från Italien.


Ämnen i artikeln:

ERS

Det är forskare från universitetet i Foggia som har undersökt 82 personer där röntgen hade lett till misstanke om lungcancer.

De 40 patienter som senare fick lungcancerdiagnosen bekräftad med konventionell diagnostik hade en något högre temperatur på utandningsluften, än de som inte fick diagnosen bekräftad. Skillnaden var i snitt ungefär 2 grader.

Temperaturen tycktes också stiga med antalet år som patienterna hade rökt och ju mer avancerad lungtumören var.

Forskarna beräknade ett gränsvärde på utandningstemperaturen som med hög säkerhet skulle kunna användas för att identifiera patienter med lungcancer. 96 procent av lungcancerpatienterna hade en temperatur på över 34 grader.

Enligt forskarna är det tidigare känt att högre temperatur på utandningsluften är kopplat till både inflammation och ökad vaskularisering i luftvägarna, vilket också är kännetecken för lungcancer. Men den aktuella studien är ändå första gången som någon har undersökt just temperaruten i utandningsluften och kopplingen till lungcancer.

Forskarna tror att resultaten kan få stor betydelse i framtiden.

– Om vi kan vidarutveckla det här testet skulle diagnostiken av lungcancer kunna förenklas både för patienter och läkare, säger studiens ledare Giovanna Elisiana Carpagnano i ett pressmeddelande från European Respiratory Society.

Läs abstract till studien:

Giovanna Elisiana Carpagnano med flera. Exhaled breath temperature in NSCLC: Could be a new non invasive marker? Presenterad på ERS-kongressen den 8 september 2014.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ERS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev