tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Vässad cancervård i Västerås belönas med Guldskalpellen

Publicerad: 18 maj 2010, 14:09

Från cancervård spridd på fyra olika sjukhus till en klinik med teamtänkande som visar upp toppresultat vid behandling av ändtarmscancer. Möt årets mottagare av Dagens Medicins pris Guldskalpellen.


GULDSKALPELLEN 2010 – VINNARE

Kennet Smedh, kirurg, och Eva Strand, kirurg- och kontaktsjuksköterska, på Centrallasarettet i Västerås tar emot på kirurg­mottagningen. De har ett tajt tidsschema, men de har lyckats skapa lite utrymme för att berätta om varför de får Dagens Medicins utmärkelse Guldskalpellen den 19 maj.

– Det som sker som är bra i sjukvården kommer alltid underifrån, säger Kennet Smedh som lämnade Universitetssjukhuset i Linköping för 13 år sedan.

I slutet av 1990-talet var den tarmcancer­kirurgiska verksamheten i Västmanland av låg ­kvalitet: spridd på fyra olika sjukhus i länet med ett stort antal operatörer och ingen samman­hållande ledning av verksamheten, inget organiserat omhänder­tagande av patienterna och utan sam­arbete mellan disciplinerna.

Kennet Smedh har under de år han varit på kirurgmottagningen i Västerås vänt trenden till­sammans med sina medarbetare. Nu belönas kirurgkliniken med Guldskalpellen för de metoder den infört i behandlingen av ändtarmscancer.

– Vi är jätteglada för det, säger Kennet Smedh och Eva Strand instämmer.

De tror att priset kan skapa ett intresse hos andra sjukhus för sättet de arbetar på.

Fokus på patienten är grundidén, berättar de när de visar runt på kliniken. I bemötandet av patienterna arbetar förutom kirurger och kontaktsjuk­sköterskor även radiolog, onkolog, patolog och dietist till­sammans. Varje fredag möts de och ­diskuterar behandlingarna, som skräddarsys för den enskilda patienten.

En stor del av klinikens framgång är ­kontaktsjuksköterskorna. Samma kontaktsjuk­sköterska träffar patienten hela tiden. Patienten följs upp kontinuerligt fem år efter operation och kan alltid nå kontaktsjuksköterskan för att ställa frågor. Det skapar trygghet.

Kennet Smedh har lärt upp Eva Strand i att själv kunna utföra skopier. I dag är hon säker på sin ­kompetens, men så har det inte alltid varit:

– Det fanns stunder då jag tvivlade. Jag trodde att patienten skulle tycka att det kändes konstigt att träffa en sköterska i stället för en läkare, säger hon.

Men hon hade inte behövt oroa sig. En studie som gjorts visar tydligt och klart att patienterna upplevt det som positivt att få träffa en kontaktssjuksköterska.

På kirurgavdelning 6, som ligger högst upp i sjuk­huset, är det många människor i rörelse, både ­personal och patienter. Vi möter 78-årige Lars ­Helmer Koijan som opererades hela fredagen. I dag är det måndag och han ser pigg ut. Senare i veckan ska han få komma hem. Kennet Smedh lägger ­armen om hans axlar.

– Bättre än på den här avdelningen kunde jag inte fått det, säger Lars Helmer Koijan nöjt.

Kirurgkliniken var först i landet med snabb post­operativ mobilisering. Målet är att patienten ska kunna gå hem efter fem dagar.

Kirurgin är också en av anledningarna till att ­kliniken får Guldskalpellen. Kennet Smedh har infört och utvecklat nya operationstekniker i syfte att alltid försöka utföra radikala botande ingrepp, bland annat att ta bort hela eller delar av när­liggande organ i bäckenet.

Resultaten är goda, visar bland annat den livs­kvalitetsundersökning Eva Strand arbetar med och som så småningom ska bli en avhandling. På Regionalt onkologiskt centrum, Roc, jämförs verksamheten med den vid andra sjukhus och Centrallasarettet i Västerås har legat i topp de senaste fyra åren.

Vad vill ni säga till andra sjukhus?

– Jobba tillsammans och respektera varandras ­yrkeskunskaper.

Juryns motivering:

”Har med engagerat, multi­disciplinärt och evidensbaserat arbete uppnått topp­resultat i vården av patienter med ­rektalcancer. Varje steg i vårdkedjan har vässats med stöd av klinisk forskning, med målet att skapa ett högkvalitativt omhändertagande av ­patienterna.”

Göran Hägglund delar ut priset

Den 19 maj delar socialminister Göran Hägglund (KD) ut Guldskalpellen till med­arbetarna i ­projektet Multidisciplinärt omhändertagande av patienter med rektalcancer. Priset delas ut på Centrallasarettet i Västerås och består av ett utbildnings­stipendium på 25 000 kronor, ett heders­diplom och en vinnarpokal.

Guldskalpellen är Dagens Medicins ut­märkelse till årets förnyare i svensk sjukvård. Pristagaren utses av en jury av ledande företrädare för svensk sjukvård. I år var 22 bidrag nominerade.

Relaterat material

Rivna murar ger barn och ungdomar bättre psykvård

Hembesök i stället för ambulansresor till sjukhus

Färre tvångsåtgärder behövs när personalen lyssnar bättre

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev