Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Västra Götaland satsar på digital patologi

Publicerad: 24 september 2015, 08:25

Preparat i 200 gångers förstoring.

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Diagnostiken av cancersjukdomar ska digitaliseras från remiss till svar.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenDigital vård

Västra Götalandsregionen ska införa ett nytt system för digital patologi och har tecknat ett tioårigt avtal, värt 431 miljoner kronor, med företaget Tieto. Enligt ett pressmeddelande är syftet med det nya systemet, kallat Patos, att digitalisera och effektivisera diagnostiken av cancersjukdomar, kvalitetssäkra analyser samt att väsentligt förkorta väntetiderna från remiss till svar.

– Vi genomför ett paradigmskifte inom den kliniska patologin i regionen. Ingen patologiverksamhet har tidigare samordnat digitalisering av hela produktionsprocessen med själva diagnostiken, säger Mikael Wintell, verksamhetsutvecklare inom Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsavdelning, i pressmeddelandet.

Det nya systemet ska börja implementeras på samtliga av regionens patologilaboratorier under året. För att kunna leverera systemet har Tieto bildat en särskild leveransorganisation med samarbeten med en rad olika företag inom processutveckling, laboratorieutrustning, materialförsörjning, digital bildhantering och bildanalys.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev