torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Västra Götalandsregionen tar första steget mot tarmcancerscreening

Publicerad: 9 december 2020, 14:44

Cancer i tjocktarmen drabbar över 4 000 personer om året och cancer i ändtarmen drygt 2 000. (På bilden är även tunntarmen markerad i rött.)

Illustration: Sebastian Kaulitzki

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen har beslutat att regionen ska ta ett första steg mot införandet av tarmcancerscreening, genom att ansluta regionen till ett gemensamt nationellt samordningskansli.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenKolorektal cancer

Cathrine Hofbauer

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se


Region Stockholm och Region Gotland erbjuder sedan mer än tio år tillbaka tarmcancerscreening för personer mellan 60 och 69 år. Socialstyrelsen kom 2014 med rekommendationen att sådan screening bör erbjudas av hälso- och sjukvården för män och kvinnor i åldern 60 till 74 år. Dagens Medicin skrev tidigare i år om att de flesta andra regioner redan fattat beslut om om att inför screeningprogram för kolorektal cancer.

Nu ska Västra Götalandsregionen ansöka om anslutning till ett gemensamt nationellt samordningskansli som byggs upp av RCC (Regionalt Cancercentrum) Stockholm Gotland. Tanken är att alla regioner ska kunna ansluta sig. Regionala cancercentrum i samverkan ger stöd till regionernas införande av allmän screening.

Av ett pressmeddelande från Västra Götaland framgår att anslutningen är ett första steg i införandet av tarmcancerscreening i regionen. Koncernkontoret arbetar med att ta fram förslag på ett stegvist införande, som ska presenteras för hälso- och sjukvårdsstyrelsen i januari. 

Över 6 000 personer drabbas av tjock- och ändtarmscancer i Sverige varje år, vilket gör det till den tredje vanligaste cancerformen. Allmän screening av alla mellan 60 och 74 år beräknas kunna rädda 300 liv om året. 

”Tidig upptäckt och behandling innebär att nästan alla patienter kan botas och att efterföljande besvär av behandlingen blir mindre, vilket ger en högre livskvalitet och mindre lidande för patienten. Dessutom kan förstadier till tjock- och ändtarmscancer upptäckas och tas bort så att cancer inte behöver utvecklas”, står det i tjänsteutlåtandet

Kostnaden för anslutningen beräknas till en miljon kronor per år, men kan bli lägre om fler regioner ansluter sig. 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev