Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Växtmedicin bakom flera cancerfall

Publicerad: 17 april 2012, 07:43

Ett cancerframkallande ämne som förekommer i traditionell kinesisk örtmedicin kan ligga bakom en stor del av en viss urinvägscancer i Taiwan. Det visar en studie i tidskriften PNAS.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Sedan tidigare har det funnits misstankar om att det cancerframkallande och njurtoxiska ämnet aristolochiasyra kan vara orsak till att Taiwan har världens högsta förekomst urotelcellscancer i de övre urinvägarna.

Aristolochiasyra finns i växter från piprankesläktet som används i traditionell kinesisk medicin, bland annat i antiinflammatoriska preparat mot reumatism.

Användning av aristolochiainnehållande växtläkemedel har ökat i Taiwan de senaste 25 åren. Samtidigt har också insjuknandet i urotelscellscancer ökat och var år 2007 runt fyra gånger högre än motsvarande siffra i USA, räknat per invånare, rapporterar forskarna bakom den nya studien.

För att bekräfta sambandet undersökte forskare 151 taiwanesiska patienter med den aktuella cancerformen.

Tumörerna visade sig i 83 procent av fallen ha en identisk molekylär  signatur  med cancerfall som kopplats till ett tidigare utbrott av allvarlig njursjukdom i länder på Balkan, orsakad av att mjöl förorenats med frö från pipranka.

Forskarnas slutsats är att över hälften av de rapporterade cancerfallen i Taiwan kan vara orsakade av aristolochiasyra. De misstänker att motsvarande kan gälla på det kinesiska fastlandet där användning av de aktuella växtmedicinerna också varit vanlig.

Forskarna påpekar att alla personer som någon gång använt sådan medicin riskerar att insjukna urotelcellscancer eftersom aristolochiasyra orsakar permanenta förändringar i njurcellernas arvsmassa.

Läs abstract till studien:

Chung-Hsin Chen med flera. Aristolochic acid-associated urothelial cancer in Taiwan. PNAS, publicerad online den 9 april 2012.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev