Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

”Vi kanske skulle tjäna på att publicera lite färre artiklar”

Publicerad: 17 April 2015, 14:02

”Karolinska institutet är det enda universitet utanför Nordamerika som kommer med på topp-20-listan och Sverige har totalt tre universitet på topp-100 listan. Det får vi nog vara nöjda med, en så liten nation som vi är. Men KI har dalat från 10:e plats till 19:e plats under den här tioårsperioden, så det stämmer överens med mönstret”, säger Klas Kärre.

Foto: Andrea Björsell

Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd, kommenterar Cancerfondsrapporten.


2006 låg Sverige på en 9:e plats i Cancerfondsrapportens rankning, i fjol på plats 14 och i år på plats 15.

Det är ingen dramatisk förändring jämfört med i fjol. Varför lyfter ni fram det i årets rapport?

– Den nedgång som har varit under en tioårsperiod är ändå signifikant. Vi är ganska försiktiga och Sverige är fortfarande väldigt bra. 15:e plats är inte dåligt och tar man hänsyn till folkmängden hamnar vi på 5:e eller 6:e plats, och det är som att vara i OS-final, säger Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd och professor i molekylär immunologi vid Karolinska institutet, till Dagens Medicin.

Och lägger snabbt till:

– Men andra har sprungit ifrån, kommit kapp eller håller på att komma i kapp. Och det är värt att notera.

Att snabbt växande ekonomier som Kina och Sydkorea går förbi Sverige är närmast normalt förklarar han. Men att jämförbara länder som Nederländerna, Belgien, Schweiz och Danmark kommer ikapp, eller förbi, är en annan sak.

– De gör någonting som är lite bättre än vad vi gör, uppenbarligen. Vi har inte blivit sämre, de har blivit bättre och producerar mer toppforskning. Och det är framför allt i forskningen som ger de riktigt stora genombrotten där vi halkar efter. Och då kommer man till slutsatsen att svenska forskare gör lite, lite färre djupgående genombrottsartiklar. Det är en trend som gäller alla svensk naturvetenskaplig forskning.

Klas Kärre poängterar att Vetenskapsakademien och Vetenskapsrådet pekat på just detta i rapporter som publicerades för två år sedan. Anledningen till att Sverige hamnat på efterkälken när det gäller de stora genombrotten är enligt rapporternas analyser den låga andelen grundfinansiering.

– Det gör att man inte är lika riskbenägen utan ängsligt avslutar sina studier och publicerar dem så fort som möjligt så att man kan rapportera av dem till sina externa finansiärer. Då blir de inte lika djupgående och inte av genombrottskaraktär. Vi kanske skulle tjäna på att publicera lite färre artiklar, men lite mer kompletta och mer djupgående.

Finns det andra strukturella förändringar som kan hjälpa Sverige att komma i kapp?

– På den kliniska sidan har vi ordat länge om att sjukvårdshuvudmännen behöver ta forskningen på större allvar. Forskningen trängs ut av sjukvårdsproduktionen, som naturligtvis är viktig men den är baserad på den senaste kunskapen och ska man vara riktigt bra på att implementera den senaste kunskapen så måste man själv vara med att utveckla den. Många av dem som får anslag av oss och som sysslar med klinisk forskning känner sig inte alltid bejakade av annan personal och klinikledningar. Det kan vara svårt att få tid att forska, det saknas infrastruktur som samordnade journalsystem och bra biobanker.

I rapporten ställer ni den retoriska frågan: ”Kan vi inte nöja oss med att den spetsforskning som görs på annat håll så småningom även kommer Sverige till del och att vi i stället satsar resurser på mer tillämpad forskning?” Vad är ditt svar?

– Ja, man skulle kunna luta sig tillbaka och bara surfa på svallet från de andra nationerna, men det är så att ska man implementera kunskap snabbt så måste man vara med och producera forskning också, annars har man inte verktygen. Det är väldigt viktigt för patienterna men det kan också ha implikationer för näringslivet. Är man med i fronten kan man kanske ta fram nya läkemedel som kan generera inkomster och arbetstillfällen till svenska företag. Med vår historia och tradition ska vi inte nöja oss med att åka bakåt i den här listan och låta andra länder köra om.

Relaterat material

Sverige rasar i cancerforskning

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev