Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Viktiga resultat inom pankreascancer

Publicerad: 12 juni 2018, 10:02

Leif Klint

Foto: Lotta Fredholm

Nya resultat inom behandling av bukspottkörtelcancer var några av höjdpunkterna inom mag-tarmcancer på årets Asco-kongress, anser onkologen Leif Klint.


Ämnen i artikeln:

pankreascancerKolorektal cancerASCO

En studie  där en ny form av cytostatika användes vid pankreascancer visade på tydligt ökad överlevnad, även om biverkningarna var tuffa, vilket Dagens Medicin tidigare skrivit om. Knappt 500 patienter i ”gott skick” från Frankrike och Kanada ingick i studien och efter tre år hade runt 40 procent klarat sig utan återfall bland dem som fått cytostatikakombinationen mFolfirinox. Motsvarande siffra var runt 21 procent i kontrollgruppen som fått gemcitabin.

– Det var stor skillnad, men jag hade velat se hur denna nya läkemedelskombination står sig mot kombinationen gemcitabin och capecitabin. Denna kombination blev standard efter att ha presenterats  på Asco 2016, men då var den här studien redan igångsatt, säger Leif Klint, överläkare vid onkologiska kliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och fortsätter:

– Effekten var tydlig, men problemet är att behandlingen är mer toxisk så patienterna måste tåla den. Men för de patienter som klarar den, bör denna behandling bli ny standard.

En annan intressant pankreasstudie var en nederländskt studie  som Dagens Medicin också tidigare skrivit om. Här förbehandlades patienter inför operation med cytostatika och strålning, och efteråt med cytostatika – en regim som jämfördes med standardbehandling som är operation följt av cytostatika.

– Data är något prematura, så de kunde inte se någon signifikant effekt vad gällde total överlevnad, men antalet återfall minskade. Enligt forskarna kommer studien att gå i mål hösten 2019, och med längre uppföljningstid får vi se hur det ser ut, säger Leif Klint.

Han berättar att det strax startar en norsk-svensk studie, Norpact, där 90 patienter ska randomiseras mellan att få förbehandling jämfört med standardbehandling och att detta koncept även testas i andra pågående studier.

– Dessa båda Asco-studier i kombination var de största nyheterna inom övre gastroonkologi. Pankreascancer är en fruktansvärd sjukdom och alla framsteg är angelägna, säger han.

Vad gäller kolorektalcancer pågår även här studier med förbehandling med cytostatika inför operation, som också är standardbehandling vid vissa kliniker.

– Men det saknas ännu underlag i form resultat av stora, randomiserade studier, säger Leif Klint.

Han nämner även en studie om avancerad neuroendokrin pankreascancer där man behandlade med kombinationen temozolomid och capecitabin.

– Enligt en kollega som bevakar denna diagnos var studien mycket intressant och skulle kunna ändra hur man arbetar med dessa patienter, säger Leif Klint.

I en annan studie  testade forskarna postoperativ adjuvant behandling med docetaxel och S-1 jämfört med bara S-1 och såg effekt. Enligt Leif Klint är dock haken att genetiken skiljer sig så mycket mellan asiater och västerlänningar att studier med enbart asiatiska deltagare inte är relevanta för oss.

I studien Keynote-061 sågs totalt ett negativt utfall när det gällde behandling av spridd magsäcks- eller matstrupscancer med immunterapiläkemedlet pembrolizumab jämfört med cytostatikumet paklitaxel, detta hos patienter som redan fått cytostatika. Men de 5 procent av patienterna vars tumörer utmärkte sig med så kallad hög mikrosatellitinstabilitet, MSI, svarade mycket bra på pembrolizumab.

– Detta är början på en oerhört spännande utveckling, eftersom vi som onkologer kan börja behandla mutationsspecifikt, snarare än tumörspecifikt, säger han.

Hur var då årets Asco-kongress sammantaget för er i mag-tarmfältet?

– Det är alltid givande, men de största nyheterna kom i år inom andra cancerformer, säger Leif Klint.

Läs om höjdpunkter från mag-tarmområdet på tidigare Asco-kongresser på länkarna nedan.

Relaterat material

Studie ändrar standard vid gallcancer

Nya markörer kan hjälpa vid mag-tarmcancer

Mer personlig behandling av mag-tarmcancer

Viktiga rön inom pankreascancer

Lotta Fredholm

Reporter

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev