Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Vill ha totalförbud mot rökning

Publicerad: 13 mars 2013, 08:42

Foto: Photos.com

Förbjud tobaksrökning helt från år 2025, föreslår representanter från flera lungcancerorganisationer.


Börja med att fasa ut tobaksrökningen gradvis, bland annat genom att begränsa försäljningen av röktobak till till exempel apotek och erbjuda gratis rökavvänjning. Från år 2025 ska tobaksrökningen vara helt förbjuden. Det tycker fyra skribenter på DN Debatt, bland andra Roger Henriksson från Svensk onkologisk förening och Ola Brodin från Svenska lungcancerstudiegruppens insamlingsstiftelse, är en bra idé.

Vi har inte en moralisk utgångspunkt, men vi är skrämda av den utomordentligt stora risken att rökarna (aktiva och passiva) ska drabbas av lungcancer och andra svåra sjukdomar , skriver de.

Efter 2025 ska det därför inte längre vara tillåtet att införa, distribuera och sälja cigaretter och röktobak, föreslår debattörerna. De kräver inte att det ska införas något förbund på andra former av nikotin, till exempel snus. Skälet är att 80 procent av all lungcancer orsakas av tobaksrökning, uppger de.

Inspirationen till totalförbundet har debattörerna hämtat från Nya Zeeland och Finland. I Nya Zeeland har parlamentet målet om ett totalförbud mot rökning 2025 medan Finlands parlament har bestämt att det ska klaras till år 2040.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev