Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Virus ska ta död på cancer i försök

Publicerad: 24 oktober 2016, 06:38

En svensk cancerpatient vid Akademiska sjukhuset i Uppsala är en av de första i världen som behandlas med ett specialdesignat virus, skriver Upsala Nya Tidning. Det modifierade förkylningsviruset ska bekämpa neuroendokrina tumörer.


Viruset injiceras direkt in i pulsådrorna som försörjer levern med blod och har en dubbel roll. Dels ska det attackera själva tumörcellerna, dels ska ämnen från de döende cellerna väcka kroppens eget immunförsvar, och attackera även oinfekterade cancerceller i kroppen.

En biverkning är influensaliknande symtom, ett tecken på att immunförsvaret kommit i gång.

– Ändå kändes det litet konstigt när jag några dagar efter den andra behandlingen fick hög feber och värk och en massa läkare och professorer kom till rummet och applåderade. Men de var förstås glada över att behandlingen verkade ha tagit, säger testpatienten Jan-Erik Jansson till UNT.

Blodprov och undersökning med PET-kamera har visat på så pass god effekt att han gått vidare till en så kallad fas 2-prövning.

Viruset visade sig vara effektivt på möss, men hamnade sedan bokstavligen i frysboxen, eftersom pengarna inte räckte till kliniska försök.

– Det fungerar på möss, men vi har inte kunnat komma vidare, eftersom vi inte har forskningsfinansiering nog att gå till kliniska försök, sade Magnus Essand, professor i genterapi vid Uppsala universitet, till TT 2012.

Men journalisten Alexander Martins, vars vän var döende i cancer, googlade rätt på studien och drog i gång en världsomfattande kampanj för att samla pengar till forskningen. Med hjälp av artiklar i bland annat brittiska The Guardian och The Telegraph fick studien uppmärksamhet.

Med hjälp av gräsrotsfinansiering, och löftet om att få döpa viruset vid en stor donation, lyckades forskningslaget till slut få pengarna som krävdes och i början av året kunde Uppsala Universitet berätta att man fått klartecken för att starta prövningarna.

– Min vän och inte heller den största donatorn överlevde tillräckligt länge för att få chansen att delta. Ändå känns det fantastiskt bra att prövningen nu till sist har kunnat komma igång, säger Alexander Martins till UNT.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev