Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Viss typ av manligt håravfall kopplas till aggressiv prostatacancer

Publicerad: 16 september 2014, 11:30

Manligt håravfall och prostatacancer har föreslagits ha vissa gemensamma orsaker, som exponering för könshormoner. I en stor studie finner nu forskare åtminstone ett samband mellan ett visst mönster av håravfall och en viss typ av prostatacancer.


Ämnen i artikeln:

Prostatacancer

Fynden indikerar att det verkligen kan finnas en överlappande patologi mellan de bägge tillstånden, anser forskarna bakom studien som publiceras i tidskriften Journal of Clinical Oncology.

De följde nästan 40 000 män som ingick i en stor cancerscreeningstudie i USA. Deltagarna fick ange vilket mönster av håravfall de hade när de var 45 år enligt ett speciellt schema.

Av fem möjliga håravfallsmönster var det bara ett som var kopplat till ökad risk för insjuknande i någon form av prostatacancer efter i snitt 2,8 års uppföljning.

Detta gällde det näst svåraste mönstret av håravfall, där tinningarna var drabbade samt hjässan i medelsvår utsträckning.

Jämfört med män som inte hade håravfall alls vid 45 år ålder hade denna grupp 30 procents ökad risk att ha insjuknat i en aggressiv form av prostatacancer. Forskarna beskriver denna effekt som måttlig. Inget säkerställt samband sågs däremot till insjuknande i icke-aggressiv prostatacancer eller i prostatacancer oavsett svårighetsgrad.

Inte heller sågs någon koppling mellan några andra håravfallsmönster, inklusive den svåraste formen av manligt håravfall, och senare insjuknande i prostatacancer.

Att just den svåraste formen av håravfall inte framträdde som riskfaktor i studien tror forskarna bland annat kan bero på att män med sådant håravfall möjligen redan insjuknat i prostatacancer innan uppföljningen i studien började.

Sammantaget anser forskarna att deras fynd stödjer resultaten från andra epidemiologiska studier på området. Men om håravfallsmönster ska få någon praktisk användning för att hitta individer med förhöjd risk för aggressiv prostatacancer måste resultaten dock bekräftas i andra studier, anser de.

Bakom studien står forskare vid National Cancer Institute i Bethesda, Maryland, USA.

Läs abstract till studien:

Cindy Ke Zhou med flera. Relationship Between Male Pattern Baldness and the Risk of Aggressive Prostate Cancer: An Analysis of the Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial. Journal of Clinical Oncology, publicerad online den 15 september 2014. DOI: 10.1200/JCO.2014.55.4279

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Prostatacancer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev