tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Ytterligare region inför organiserad prostatacancertestning

Publicerad: 28 november 2022, 15:51

Region Västerbotten står inför att införa organiserad testning för prostatacancer.

Foto: Getty Images

Region Västerbotten blir nästa region att införa organiserad testning för prostatacancer. I dagarna får en pilotgrupp om 500 män brev med erbjudande om att lämna PSA-prov.

Ämnen i artikeln:

ScreeningRegion VästerbottenProstatacancerToppnyheterToppnyheter Cancer

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


Efter årsskiftet ska erbjudandet utsökas så att samtliga män som fyller 50 eller 56 år i regionen ges möjlighet att lämna blodprov – så kallat PSA-prov. Regionen sällar sig därmed till skaran av regioner som inför organiserad prostatatestning, OPT. Tidigare har Västra Götalandsregionen och Region Skåne initierat varsitt pilotprojekt och i maj gjorde Region Stockholm och Region Gotland detsamma.

”OPT ger goda möjligheter att upptäcka en allvarlig prostatacancer i ett tidigt skede, innan sjukdomen sprids och blir obotlig”, säger Ove Andrén, professor vid Regionalt cancercentrum norr enligt ett pressmeddelande från regionen.

Förhoppningen med testningen är att minska lidande och död i sjukdomen, men också att spara sjukvårdens resurser. Samtidigt är PSA-testningen omdebatterad, bland annat avråder Socialstyrelsen i dagsläget från nationell screening där män rekommenderas testning. Detta beror på de nackdelar som följer av vad som kan beskrivas som onödig behandling av prostatacancer. Cancern växer nämligen inte sällan långsamt och utan att utvecklas till allvarlig sjukdom, medan behandlingen kan försämra livskvalitet i form av bland annat erektionsproblem.

Skillnad görs därför på direkt inbjudan med rekommendation för testning jämfört med ett öppnare erbjudande med information om provets för- och nackdelar.

”Därför är det väldigt viktigt att alla som får erbjudandet noga tar del av den bifogade informationen som förklarar fördelar och nackdelar med PSA-prov. I slutänden är det upp till den enskilda individen”, säger Ove Andrén i pressmeddelandet.

Läs också:

Trögt att minska dödstal i cancersjukdom

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev