måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Ytterligare stöd för att p-piller kan minska risken för underlivscancer

Publicerad: 11 januari 2021, 10:46

En stor registerstudie gjord på brittiska data kopplar användning av p-piller till minskad risk av underlivscancer.

Foto: Getty Images

Kvinnor som använder p-piller har en minskad risk att drabbas av både äggstocks- och endometriecancer. Resultaten baseras på brittiska registerdata.

Ämnen i artikeln:

Medicinska nyheterUppsala universitetÄggstockscancer

Det är forskare vid Uppsala universitet som i en av de mest omfattande analyserna undersökt en eventuell koppling mellan p-piller och förekomsten av bröst-, äggstocks- och endometriecancer. Det senare kallas också livmoderkroppscancer.

Tidigare studier har pekat mot att kvinnor som använder p-piller löper en minskad risk att drabbas av just äggstocks- och endometriecancer, som utgår från livmoderslemhinnan, jämfört med kvinnor som inte använt p-piller. 

I den aktuella studien ingick 250 000 kvinnor i Storbritannien varav 82 procent hade tagit p-piller under i snitt 11 år. 

Enligt resultaten var risken för äggstockscancer och endometriecancer 28 respektive 32 procent lägre bland dem som använt p-piller jämfört med dem som aldrig gjort det.  

Studien visade även att den minskade risken fanns kvar även när kvinnorna slutade med preventivmedlet. En viss skyddande effekt tycktes finnas kvar upp till 30 år.

Flera tidigare studier har visat att p-piller kan ge en viss ökad risk för bröstcancer, en effekt som inte var lika tydlig i denna studie.

– Vi kunde endast se en svagt ökad risk för bröstcancer hos kvinnor som använt p-piller och den ökade risken försvann redan några år efter att de slutat, säger Åsa Johansson.

Äggstocks- och endometriecancer tillhör de vanligaste typerna av gynekologisk cancer. Cirka två procent av alla kvinnor drabbas av någon av dessa cancersjukdomar under sin livstid.

Kvinnorna i studien var födda mellan 1939 och 1970.

Läs studien i sin helhet:

Torgny Karlsson med flera. Time-dependent effects of oral contraceptive use on breast, ovarian and endometrial cancers. Cancer Research, publicerad online 17 december 2020. DOI: 10.1158/0008-5472.CAN-20-2476 

Relaterat innehåll

P-piller kan minska risken för cancer 

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev