Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

AI hittar diabetes med hjälp av foton

Publicerad: 30 september 2021, 12:53

Forskare har tagit hjälp av artificiell intelligens, AI, för att få fram en helautomatisk analysmetod för diabetesrisk.

Foto: Gettyimages

Med artificiell intelligens kan diabetes typ 2 upptäckas via bilder av näthinnan, enligt en ny internationell studie. 

Ämnen i artikeln:

EASDDiabetes typ 2Akademiska sjukhuset

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Konceptet är väldigt spännande och enkelt. Man behöver inte ens ta ett blodprov utan det enda som krävs är ett fotografi av ögonbotten, säger Jarl Hellman som är överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. 

Resultaten presenteras på årets digitala EASD-kongress, och bakom fynden står forskare från Storbritannien och Kina. 

Läs även: De vill krama kraften ur ettor och nollor

Diabetes som ännu inte diagnostiserats är ett globalt problem. En förhoppning är att få fram ett test som enkelt och med hög tillförlitlighet kan uppskatta diabetesrisken. Nu kan ett internationellt forskarlag ha tagit ett steg närmare ett sådant test med hjälp av artificiell intelligens, AI. Till sin hjälp har man fotografier av näthinnans kärl som man vet kan förändras vid diabetes. 

Genom att låta algoritmer träna på foton av näthinnan – både hos personer med och utan diabetes – har man fått fram en helautomatisk analysmetod. Träningen utfördes på ett bildunderlag från 1 264 personer, varav 661 av dem hade diabetes typ 2 medan övriga saknade en sådan diagnos. Alla var hemmahörande i Kina.

Forskarna fann att sensitiviteten – det vill säga hur bra deras analysmetod var på att hitta fall av diabetes – låg på 99,7 procent. Specificiteten hamnade på 100 procent, och inget svar var alltså falskt positivt. 

– Det är lovande data och studien är ett fint exempel på hur man kan använda artificiell intelligens. En fördel med det här konceptet är att deltagarna inte ens behövde ta pupillvidgande ögondroppar innan deras ögonbotten fotograferades, säger Jarl Hellman. 

I nästa steg testades analysmetoden på ett nytt dataunderlag bestående av 284 patienter med diabetes och 258 kontrollpersoner utan en sådan diagnos. Sannolikheten för att hitta diabetes låg i snitt på 98 procent inom patientgruppen. 

– Ett test av det här slaget bäddar för att kunna screena många människor för diabetes typ 2 på ett snabbt och smidigt sätt. Det vore något av en dröm, säger Jarl Hellman. 

Forskarna uppger inte i sitt abstract om det fanns patienter i testunderlaget – och i så fall hur många – som redan hade diabetesretinopati, alltså förändringar i näthinnan. Det är något man skulle vilja veta, påpekar Jarl Hellman. 

Bilderna av ögonbotten togs med en så kallad funduskamera. 

Läs mer i abstract:

RL Thomas med flera. Estimation and validation of machine-learning-based retinal image analysis for detection of the risk of undiagnosed diabetes. 

Följ vår rapportering från EASD 2021 här, där du också hittar vår bevakning av tidigare EASD-möten.

Läs mer

Mer forskning än nytta med AI – hittills
Hudläkare var positivt inställda till AI – färre tyckte att de hade koll på området 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev