Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

AI skickligare än stressade patologer

Publicerad: 18 december 2017, 13:25

Datorprogrammen var snabbare och skickligare än patologerna på att upptäcka mikrometastaser.

Foto: Thinkstock

Smarta datorprogram är bättre än tidspressade patologer på att hitta små spridda tumörer i lymfkörtlar vid bröstcancer, enligt nya fynd i tidskriften Jama.

Ämnen i artikeln:

BröstcancerHudcancer

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Jag är inte ett dugg förvånad över resultaten. Artificiell intelligens inom bilddiagnostik kommer att revolutionera hela vårt sätt att diagnostisera sjukdomar. Och det här är bara början, säger Johan Hartman som är docent i patologi vid Karolinska universitetslaboratoriet.

I studien skapades olika datorprogram, algoritmer, som via så kallad djupinlärning med bilder fick lära sig hur metastaserad bröstcancer ser ut. Metastasering innebär att tumörceller sprids i kroppen och i detta fall handlade det om lymfkörtelmetastaser.

Den artificiella intelligensen ställdes mot elva nederländska patologer, varav några var specialiserade på cancerformen. Sammantaget analyserades 129 vävnadsprov från lymfkörtlar under max två timmar.

Enligt resultaten var flera av datorprogrammen snabbare och skickligare än patologerna på att upptäcka mikrometastaser som inte var större än två millimeter i diameter. Även den duktigaste läkaren i panelen missade mer än var tredje mikrometastas, jämfört med datorprogrammen.

När en av patologerna tilläts analysera utan tidsbegränsning sågs inte längre någon skillnad. Det tog dock personen mer än 30 timmar att gå igenom alla vävnadsprov.

En svaghet med resultaten är att studiemetoden inte överensstämmer med den kliniska verkligheten, skriver forskarna. De lyfter bland annat att patologer brukar titta på flera olika prov från en och samma lymfkörtel vid bedömning.

Enligt Johan Hartman var sannolikt också patologerna väldigt stressade under sina analyser.

– Det är orimligt att få mindre än en minut per vävnadsprov. De skulle ha behövt minst fem gånger så lång tid, säger han.

Johan Hartman betonar att tekniken med artificiell intelligens blir ännu viktigare när den kan appliceras på själva huvudtumören.

– Vi kommer ha ett riktigt kraftfullt verktyg när datorer exempelvis kan känna igen ett förstadium av bröstcancer eller olika invasiva cancrar. I en pågående studie försöker vi bygga en sådan datormodell, säger han.

Artificiell intelligens har även visat framfötterna inom andra områden. Dagens Medicin har bland annat rapporterat om hur tekniken använts för att identifiera ögonbottenförändringar vid diabetes.

Studien i Jama pågick mellan 2015 och 2016. Vävnadsproven kom från två kliniker i Nederländerna.

Läs mer i abstract:

Babak Ehteshami Bejnordi med flera. Diagnostic Assessment of Deep Learning Algorithms for Detection of Lymph Node Metastases in Women With Breast Cancer. Jama, publicerad online den 12 december 2017. DOI: 10.1001/jama.2017.14585

Relaterat material

Googles algoritm bra på att bedöma ögonbottnar

Artificiell intelligens lika bra som läkare på hudcancer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev