Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Allt färre svenskar måste operera ögonen vid diabetes

Publicerad: 11 oktober 2013, 14:24

I Sverige blir det ovanligare att läkare behöver operera bort glaskroppen från ögat hos patienter med diabetes. I Norge ser man däremot en kraftig ökning av samma ingrepp.


Vid vitrektomi avlägsnas glaskroppen från ögat. Ingreppet kan bli nödvändigt som en följd av retinopati som patienter med diabetes drabbats av.

Norska Dagens Medicin har tittat på förekomsten av ingreppet både i Norge och i Sverige. Enligt siffror som tidningen fått från norska patientregistret utfördes 200 sådana operationer till följd av diabetes förra året. Det är fler än någonsin tidigare. För tio år sedan var antalet ingrepp 112.

När tidningen tog del av svenska Socialstyrelsens statistik såg de i stället en minskning av antalet operationer de senaste tio åren bland diabetespatienter. År 2002 var det 449 som hade genomgått ingreppet i Sverige, vilket kan jämföras med 353 i fjol.

Enligt Dag Fosmark, överläkare på ögonavdelningen på Oslos universitetssjukhus, kan antal operationer av glaskroppen ses som en kvalitetsindikator för ögonsjukvården. Ju färre operationer som utförs, desto bättre har ögonsjukvården lyckats att fånga upp och förebygga de blödningar i glaskroppen som gör det nödvändigt att operera.

Dag Fosmark tror att en möjlig förklaring till skillnaderna i utveckling mellan de två länderna är att Sverige införde screening med fotografering av ögonbotten redan i början av 1990-talet. Han lyfter fram att det fortfarande inte sker någon systematisk sådan screening i Norge.

– Jag skäms över bristen på screening för diabetesrelaterad ögonsjukdom i ett land som Norge. Till och med Albanien är i färd med att börja med screening, säger han till norska Dagens Medicin.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News