Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Ännu ett diabetesläkemedel minskar njurproblem

Publicerad: 30 augusti 2017, 21:00

Foto: Thinkstock

Behandlingar med liraglutid skyddar patienter med typ 2-diabetes mot njursjukdom, enligt nya fynd i tidskriften New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 2HjärtinfarktHjärtsvikt

Det handlar om en uppföljande analys av studien Leader som berör GLP-1-analogen liraglutid (Victoza). Här ingick fler än 9 300 patienter som hade typ 2-diabetes och en hög risk för hjärt-kärlsjukdom. Studien visade att behandlingen minskade risken för bland annat kardiovaskulär död, och nu kommer alltså en tydligare bild gällande njurkomplikationer.

Utfallsmåttet var en kombination av död i njursjukdom, terminal njursvikt, en förhöjd kreatininhalt i serum samt nya fall av makroalbuminuri. Det sistnämnda betyder att det sker en kraftig utsöndring av albumin i urinen, vilket tyder på att njurskadan är avancerad.

Utfallsmåttet inträffade för 5,7 procent av patienterna som fick GLP-1-analogen. Motsvarande siffra var högre för placebogruppen, 7,2 procent. Resultatet drevs huvudsakligen av att färre insjuknande i makroalbuminuri inom läkemedelsgruppen.

Även GLP-1 analogerna semaglutid och lixisenatid (Lyxumia) har visats minska risken för njurkomplikationer. Liknande resultat har också setts för SGLT2-inhibitorererna empagliflozin (Jardiance) och kanagliflozin (Invokana).

I en ledarkommentar till studien skriver Ian de Boer, docent vid Kidney Research Institute i USA, att dessa läkemedel är början på ett nytt kapitel för diabetespatienter med njursjukdom. Men det finns barriärer i form av höga läkemedelskostnader som förhindrar att behandlingarna sprids till fler, påpekar han.

Patienterna följdes i snitt under fyra år. GLP-1-analoger sänker blodsockernivån genom att härma effekten av det kroppsegna hormonet glukagonlik peptid -1 som stimulerar insulinutsöndring.

Studien är sponsrad av läkemedelsföretaget Novo Nordisk.

Läs mer i abstract:

Johannes Mann med flera. Liraglutide and Renal Outcomes in Type 2 Diabetes. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 31 augusti 2017. Doi: 10.1056/NEJMoa1616011

Relaterat material

Ny milstolpe i forskningen om typ 2-diabetes

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News