Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Antibiotikaterapi kopplas till typ 1-diabetes

Publicerad: 26 augusti 2016, 09:02

I studien användes en musmodell som är mer känslig för att utveckla typ 1-diabetes.

Foto: Photos.com

Behandlingar med vissa doser av antibiotika leder till att fler unga möss utvecklar typ 1-diabetes, enligt en ny studie i Nature microbiology som bland annat svenska forskare står bakom.


Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 1Läkemedel

Även om försöken är utförda på möss så kan fynden kan bli en pusselbit när det gäller att bättre förstå vad som orsakar den autoimmuna sjukdomen hos människor, skriver forskarna. Vid typ 1-diabetes förstör immunceller de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln.

Tidigare observationsstudier har antytt att antibiotikaanvändning i unga år stör tarmfloran vilket möjligtvis främjar en utveckling av sjukdomen. Den bilden får ytterligare stöd av de nya resultaten.

I studien användes en musmodell som är mer känslig för att utveckla typ 1-diabetes. Djuren fick en av två olika behandlingar med antibiotika: antingen en låg dos eller betydligt högre doser som motsvarar mängden antibiotika som yngre barn får vid exempelvis en öroninfektion. Möss som inte fick någon terapi fungerade som kontrolldjur.

Enligt resultaten utvecklade nästan dubbelt så många hanmöss sjukdomen när de fick den högre dosen läkemedel, 52 procent. Motsvarande siffra var 26 procent för kontrollgruppen. Man såg inte samma effekt hos möss på låg läkemedelsdos.

Den högre dosen av antibiotika gav ett blandat resultat hos honmöss. Möjligtvis finns könsspecifika skillnader som påverkar förekomsten av typ 1-diabetes, skriver forskarna.

De samlade även in och analyserade tarmbakterier från samtliga försöksdjur. Enligt resultaten var bakteriefloran fattigare bland möss som behandlats med högre doser antibiotika, jämfört med kontrolldjuren.

Enligt forskarna påverkar troligtvis den förändrade tarmfloran djurens metabolism och immunsystem, däribland en specifik typ av vita blodkroppar som kallas T-lymfocyter. Det kan orsaka fler inflammationer som skadar de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln.

Läs mer i abstract:

Alexandra E.Livanos med flera. Antibiotic-mediated gut microbiome perturbation accelerates development of type 1 diabetes in mice. Nature microbiology, publicerad online den 22 augusti 2016. Doi: 10.1038/nmicrobiol.2016.140

Relaterat material

Gravida fick bättre glukoskontroll med automatiserat system

Nytt diabetesläkemedel godkänt

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 1Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev