Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Arbete på natten kan ge långsammare metabolism

Publicerad: 3 mars 2009, 18:23

Arbete på natten kan ge långsammare metabolism

Att arbeta nattskift kan leda till dåliga metabola och kardiovaskulära konsekvenser, enligt en ny studie.


Att nattarbete ökar risken för både fetma, diabetes och hjärtkärlsjukdom har tidigare visats i flera epidemiologiska studier. Vilka mekanismer som ligger bakom är däremot inte klarlagt.

Men nu kan forskare vid bland annat Brigham and Women s hospital i Boston i USA vara en förklaring på spåret. För att undersöka effekterna av nattarbete lät de tio vuxna försökspersoner leva efter ett särskilt protokoll under tio dagar. Försökspersonerna fick bland annat äta och sova under olika tidpunkter på dygnet, som även  förlängdes  till 28 timmar.

Under testperioden följdes försökspersonernas värden noggrant. Forskarna mätte bland annat deras nivåer av insulin, glukos och flera hormoner varje timme. Blodtryck, hjärtfrekvens, syrekonsumtion, andning och sömnmönster med mera kontrollerades dagligen.

Resultaten som publiceras på tidskriften PNAS hemsida, visade att omkastningen av dygnet påverkade flera parametrar. Nivåerna av hormonet leptin, som reglerar hunger- och mättnadskänslor minskade signifikant. Det arteriella trycket ökade, liksom halterna av stresshormonet kortisol. Även nivåerna av glukos i blodet steg, trots att detsamma inträffade med nivåerna av insulin, som hjälper till att ta upp glukos från blodet.

Försökspersonernas värden förändrades som mest under perioder när man helt vänt på dygnet, det vill säga när de sov på dagen och var vakna på natten. Under dessa perioder kunde forskarna även se att personer utan tidigare tecken på diabetes kunde uppnå samma glukosnivåer som är typiska vid förstadier till diabetes efter en måltid.

Detta tror artikelförfattarna kan bero på att de ökade kortisolnivåerna som den rubbade dygnsrytmen medför kan medföra resistens för insulin.

Enligt forskarna kan kombinationen av dessa förändringar hjälpa till att förklara den ökade risken för fetma och hjärt-kärlsjukdom vid nattarbete och jetlag.

PNAS, publicerad online den 2 mars 2009

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev