Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Avföring kan bli behandling mot metabola syndromet

Publicerad: 23 september 2010, 15:26

Feta patienter fick bättre insulinkänslighet om de behandlades med avföring från smala individer, enligt en ny studie. (Ny version 7 oktober.)


Resultat från djurstudier pekar på att fetma är kopplat till förändringar i funktion och sammansättning av tarmfloran.

Det är bakgrunden till en klinisk studie som nu har genomförts av holländska forskare vid bland annat Academisch Medisch Centrum i Amsterdam.

I den dubbelblinda undersökningen ingick 18 män med ett genomsnittligt BMI på 30 och som nyligen diagnostiserats med metabola syndromet, ett förstadium till diabetes. Hälften lottades till att få avföring från smala individer, medan övriga fick avföring från sig själva och utgjorde en kontrollgrupp.

Avföringen gavs via en slang i tolvfingertarmen sedan försökspersonernas först fått en tarmsköljning för att bli kvitt sin normala tarmflora.

Efter sex veckors uppföljning hade blodfettsprofilen förbättrats liksom insulinkänsligheten bland de patienter som fått avföring från de smala individerna.

Ingen förändring sågs däremot i kontrollgruppen. Vikten påverkades inte heller i någon av grupperna.

Forskarna har ännu inte analyserat om sammansättningen i tarmfloran ändrades efter behandlingen.

Men de understryker att resultaten visar att tarmflorans bakterier kan spela en roll i uppkomsten av metabola störningar vid fetma. De ser också resultaten som en grund för en ny terapeutisk intervention.

Studien presenterades på diabeteskongressen EASD som hölls i Stockholm 20–24 september.

Mona Landin-Olsson, som är professor och överläkare vid endokrinologiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund, var närvarande vid symposiet då studien presenterades:

– Det här försöket kan verka uppseendeväckande men det är långt ifrån vettlöst. Allt mer forskning tyder på att tarmen och tarmfloran har stor betydelse för metabola sjukdomar. Så detta är en mycket intressant studie som är värd att gå vidare med.

Hon hänvisar bland annat till svensk forskning som pekar på att personer som äter mycket syrad mat har en annan sammansättning av tarmfloran som potentiellt skulle kunna ha samband med uppkomsten av till exempel dålig insulinkänslighet.

Att avföring kan bli en framtida behandling mot diabetes är dock mindre troligt, enligt Mona Landin-Olsson.

– För att det här ska kunna bli en patientvänlig metod måste den nog renodlas, till exempel genom att rekommendera kostförändring eller att ge någon form av kosttillskott i form av till exempel probiotiska bakterier, säger hon.

Läs abstract till studien:

Metabolic effects of transplanting gut microbiota from lean donors to subjects with metabolic syndrome

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev