fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Bakslag för nytt läkemedel mot fetma

Publicerad: 6 maj 2013, 07:17

Den europeiska läkemedelsmyndigheten är skeptisk till det nya viktminskningsmedlet Belviq (lorcaserin). Därför drar tillverkaren tillbaka ansökan om godkännande.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det var förra året som läkemedelsföretaget Arena Pharmaceuticals ansökte om godkännande för Belviq (lorcaserin) hos den europeiska myndigheten EMA.

I januari 2013 fick Arena en lista från EMA med invändningar på både kliniska och preklinska data i företagets ansökan. Dessa gällde bland annat tumörer i djurförsök och förekomst av psykiatrisk sjukdom.

Företaget drar slutsatsen att det inte hinner komplettera ansökan med mer data innan EMA fattar sitt slutgiltiga beslut. Därför väljer Arena att dra tillbaka den.

Den amerikanska myndigheten FDA har haft liknande invändningar mot Belviq men gav ändå förra sommaren klartecken för läkemedlet.

Lorcaserin, den aktiva substansen i Belvic, stimulerar serotoninreceptorer av typen 5HT2c vilket tros leda till ökad mättnadskänsla. Om Belviq hade blivit godkänt skulle det ha blivit det första aptitdämpande viktminskningsläkemedlet i EU sedan Accomplia (rimonabant) och Reductil (sibutramin) fick dras tillbaka från marknaden på grund av biverkningar.

Relaterat material

USA godkänner fetma-piller

Läkemedel saknas när fetman accelererar

Bantningsmedel kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke

Reductil återkallas genast

Studier av Acomplia avslutas

Acomplia dras tillbaka

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev