Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Barn med diabetes har allt högre blodsockervärde

Publicerad: 2 juni 2010, 09:21

Långtidsblodsockret bland svenska barn och ungdomar med diabetes ökade förra året. Därmed stärks en negativ trend, enligt en ny rapport.


De nedslående siffrorna är hämtade ur 2009 års rapport från nationella registret för barn- och ungdomsdiabetes, Swediab­kids. Från det att registret startade år 2000 minskade snittvärdet för långtidsblodsocker, HbA1c, stadigt varje år fram till 2007, då det var nere på 7,18 procent. Sedan vände trenden och 2009 års siffra landade på 7,24 procent.

– Det är tråkigt. Vi vet inte varför det ökar, men jobbar på hårt för att vända trenden. Bland annat har vi startat utbildningar och arbetar för att förmedla kunskaper om hur kliniker som ligger bra till har gjort, säger Ulf Samuelsson, registerhållare och överläkare vid barn- och ungdomskliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

Samtidigt varierar andelen barn som uppnår målvärdet på ett HbA1c under 6,5 procent kraftigt. Detsamma gäller genomsnittsvärdet för HbA1c, som ligger på 6,19 procent i Växjö men 7,95 i Gällivare.

– Det är inte bra, så här kan vi inte ha det. Skillnaderna tror jag främst beror på hur man arbetar på klinikerna, vi måste se till att vi gör mer likadant över hela landet. Det är en stor utmaning att harmonisera diabetesvården av unga, säger Ulf Samuelsson.

Rapporten pekar på fler områden där det finns tydliga olikheter i uppföljning och behandling mellan klinikerna. Bland annat gäller det antalet insulindoser som administreras per dag, storleken på doserna och besöksfrekvensen på diabetesmottagningarna.

Andelen patienter som får insulinpump är ytterligare en stor skillnad mellan klinikerna. Men det finns inget samband mellan användningen av insulinpumpar och snittvärdet för långtidsblodsocker på kliniknivå, enligt registret.

– Vilken effekt pumparna har på HbA1c verkar bero på vilken infallsvinkel klinikerna har för hur de använder dem, säger Ulf Samuelsson.

Han ser dock positivt på att rapporten visar att användningen av insulinpumpar ökar generellt sett, och det främst bland små barn.

Samtliga barn- och ungdomskliniker i landet rapporterar till Swediabkids, som samlar uppgifter om barn och unga med diabetes av både typ 1 och typ 2. Den nya årsrapporten grundas på uppgifter om totalt 7 766 patienter och 28 128 besök under 2009.

– Det är en framgång, klinikerna har blivit bättre på att rapportera uppgifter om exempelvis njurfunktion och ögonpåverkan, säger Ulf Samuelsson.

Totalt insjuknade 818 svenskar under 18 år i diabetes under 2009.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev