Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Barn till grönsaksätande mammor fick sällan diabetes

Publicerad: 21 oktober 2009, 09:02

Barn till grönsaksätande mammor fick sällan diabetes

Foto: Foto: Photos.com

Att äta mycket grönsaker under graviditeten kan skydda barnet från att utveckla typ 1-diabetes, enligt en ny svensk studie.


Dietisten Hilde Brekke vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har studerat data om närmare 6 000 fyraåringar i sydöstra Sverige. 3 procent hade full utvecklad typ 1-diabetes eller förhöjda mängder antikroppar som angriper de insulinbildande cellerna i bukspottskörteln.

Risken för att barnet skulle utveckla typ 1-diabetes visade sig vara betydligt lägre i de fall där mamman hade ätit grönsaker varje dag under graviditeten.

– Vi kan inte utifrån vår studie med absolut säkerhet säga att det är grönsakerna i sig som har en skyddande effekt, men andra faktorer som kan vara kopplade till grönsaksintaget, som mammans utbildning, verkar inte förklara sambandet. Skyddet kan inte heller förklaras av den övriga kosten eller av andra kända riskfaktorer, säger Hilde Brekke i ett pressmeddelande.

Resultaten från studien har publicerats i tidskriften Pediatric Diabetes.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev