Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Bra femårsresultat efter fetmakirurgi vid diabetes

Publicerad: 15 februari 2017, 22:01

Foto: Pia Bispo

Många diabetespatienter – men långt ifrån alla – som var fria från sjukdomen ett år efter fetmakirurgi var det också efter fem år. Andelen hade dock minskat ytterligare jämfört med tre år efter ingreppet, enligt en studie i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 2

– Det är relevanta och intressanta, men kanske inte så överraskande, resultat av en mycket välgjord klinisk studie. Forskarna redovisar det som tidigare har antytts i mindre välgjorda studier och som också stämmer överens med klinisk erfarenhet, säger Björn Eliasson, adjungerad professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

I studien har forskare i USA följt upp 150 patienter med okontrollerad typ 2-diabetes som lottats till tre olika strategier: fetmakirurgi med gastric bypass, fetmakirurgi med gastric sleeve eller enbart medicinsk behandling.

Forskarna har tidigare presenterat ettårsresultat av studien. Då var 42, 27 respektive 0 procent i respektive grupp fri från diabetes, enligt definitionen att de hade långtidsblodsockret HbA1c under 42 mmol/mol och klarade sig utan diabetesläkemedel.

I treårsuppföljningen hade andelen minskat en del i kirurgigrupperna och låg på 35, 20 respektive 0 procent.

Och nu visar alltså den nu aktuella uppföljningen att andelen i kirurgigrupperna minskat ytterligare och var 22, 15 respektive 0 procent efter fem år.

Forskarna pekar också på att många av de opererade patienterna, även om de inte klassades som fria från diabetes, kunde dra ned på sina läkemedel, framför allt efter gastric bypass.

Björn Eliasson anser att resultaten är bra.

– Det är ingen tvekan om att det är goda metabola effekter. Samtidigt har man ibland fått intrycket att man blir botad från diabetes efter bariatrisk kirurgi och det visar ju den här studien väldigt tydligt att så inte är fallet mer än hos en mindre andel.

Han tycker att resultaten signalerar att det är viktigt att följa många patienter tätt för att resultaten ska bibehållas över tid.

– Det är svårt med fetma och fetmabehandling.  I studien ser man att resultaten försämras efter 24 månader. Då börjar kurvorna för vikt och blodsocker vända uppåt igen. Fram till dess hade forskarna följt patienterna så tätt som var tredje månad, säger han och fortsätter:

– Det är vanskligt att genomföra fetmakirurgi och sedan släppa personen utan uppföljning. Man kan inte utgå från att operationen gör hela jobbet. God uppföljning är väldigt viktigt, i synnerhet vid diabetes.

Nu är studien slut, men Björn Eliasson hade gärna velat se fortsatt uppföljning.

– De patienter som genomgår sådana här operationer i klinisk praxis gör det på betydligt längre horisont än fem år. Precis som författarna skriver skulle man också behöva upprepa det här i större studier och på fler än bara ett centrum, säger han.

Läs mer i abstract:

Philip R Schauer med flera. Bariatric Surgery versus Intensive Medical Therapy for Diabetes – 5-Year Outcomes. New England Journal of Medicine 2017; 376: 641-651 DOI: 10.1056/NEJMoa1600869

Relaterat material

Bra treårseffekt av fetmakirurgi mot diabetes

Diabetiker friska efter kirurgi

KATRIN TRYSELL

Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 2

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev