Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Bra resultat för insulinpump

Publicerad: 29 juni 2010, 12:32

ADA 2010 Patienter med dåligt kontrollerad typ 1-diabetes fick bättre blodsockerkontroll med en automatisk insulinpump, jämfört med om de fick konventionella insulininjektioner.


Det är amerikanska och kanadensiska forskare som har undersökt en ny typ av insulinpump som anpassar insulindosen efter kontinuerliga mätningar av patientens blodsockernivå.

I studien ingick 485 patienter, både barn och vuxna, med dåligt kontrollerad typ 1-diabetes. De lottades till att antingen bli behandlade med den aktuella insulinpumpen eller till att få dagliga insulininjektioner där patienten mätte sitt blodsocker på vanligt vis.

Efter ett års uppföljning hade långtidsblodsockret HbA1c minskat från 8,3 procent till 7,5 procent i gruppen som fått insulinpump, enligt amerikanskt sätt att mäta HbA1c. Motsvarande siffror i gruppen som fick konventionell terapi var en minskning från 8,3 procent till 8,1 procent.

27 procent av patienterna i insulinpumpgruppen uppnådde behandlingsmålet på ett HbA1c på 7 procent eller mindre, jämfört med 10 procent i gruppen som fick insulininjektioner.

Det fanns ingen skillnad mellan grupperna beträffande förekomst av episoder av lågt blodsocker.

Studien presenteras i dag på det amerikanska diabetesmötet ADA i Orlando och publiceras samtidigt online i New England Journal of Medicine.

I en ledarkommentar i tidskriften skriver läkaren Howard Wolpert, vid Joslin Diabetes Center i Boston, USA, att den nya typen av integrerad insulinpump och glukosmätare kan ta diabetesbehandlingen till en  ny nivå . Tekniken bör nu bli tillgänglig för bredare patientgrupper, anser han.

Den aktuella undersökningen är bland annat finansierad av företagen Medtronic och Novo nordisk.

Läs abstract till studien:

New England Journal of Medicine, publicerad online 29 juni 2010

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev