Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Bra treårseffekt av fetmakirurgi mot diabetes

Publicerad: 31 mars 2014, 14:07

ACC 2014 Nya resultat pekar på att många – men långt ifrån alla – av de diabetespatienter som var kvitt sjukdomen ett år efter fetmakirurgi fortfarande var det efter tre år. Detta enligt en studie som publiceras i New England Journal of Medicine.


– Det är inte förvånande att en del av de här ursprungligen ganska svårt sjuka patienterna återfaller i sjukdomen. Kanske har vi tidigare fokuserat för mycket på att bota diabetes med fetmakirurgi, när det i stället handlar om att få diabetes under kontroll, säger Torsten Olbers, fetmakirurg och forskare vid Göteborgs universitet.

I studien har forskare i USA följt upp 150 patienter med okontrollerad diabetes typ 2 som lottats till tre olika alternativ: fetmakirurgi med gastric bypass, fetmakirurgi med gastric sleeve eller enbart medicinsk behandling.

För två år sedan presenterade forskarna ettårsresultaten från studien. Då var 42, 27 och 0 procent av patienterna i respektive grupp fria från diabetes, enligt definitionen att de hade långtidsblodsockret HbA1c under 42 mmol/mol och klarade sig utan diabetesläkemedel.

I den nu aktuella uppföljningen hade siffrorna minskat en del i kirurgigrupperna och var 35, 20 respektive 0 procent.

Sammantaget hade 38 respektive 46 procent av patienterna som opererats med gastric bypass eller gastric sleeve återfallit i diabetes.

Vidare pekar forskarna på att många av de opererade patienterna, även om de inte var i remission från diabetes, kunde minska ner på sina läkemedel. De kunde även fortsatt minska ner på läkemedel mot kardiovaskulära riskfaktorer som högt blodtryck och höga blodfetter.

Torsten Olbers tycker att resultaten är bra.

– Ser vi på patienterna som opererats med gastric bypass så är det ändå en tredjedel som är friska från sin diabetes, enligt ganska tuffa kriterier för remission. De har bara ett halvt diabetesläkemedel i snitt, jämfört med 2,5 i början av studien, säger Torsten Olbers.

Han tillägger:

– Om patienterna opererats tidigare i sjukdomsförloppet skulle antagligen ännu fler varit fria från sin diabetes.

Studien presenterades i går måndag på den stora kardiologikongressen ACC i Washington DC, USA.

Läs abstract till studien:

Philip Schauer med flera. Bariatric Surgery versus Intensive Medical Therapy for Diabetes — 3-Year Outcomes. New England Journal of Medicine, publicerad online den 31 mars 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1401329

Relaterat material

Fetmakirurgi skyddar – men inte mot diabetes

Gallsyra kopplas till effekt av fetmakirurgi

Fetmaoperation ändrar tarmfloran

Årets tio viktigaste forskningsnyheter

fetmakirurgi och diabetes

Diabetiker friska efter kirurgi

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev