Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Diabetes

Bristen på dietister bekymrar sjukhusläkare i Kronoberg

Publicerad: 9 April 2010, 09:19

Bristen på dietister bekymrar sjukhusläkare i Kronoberg

Foto: Foto: Photos.com

Läkarna i Kronoberg har ingenstans att skicka överviktiga patienter. Nu protesterar en verksamhetschef mot bristen på dietister.


Det fåtal dietister som Landstinget Kronoberg har anställda finns inom primärvården och på den paramedicinska enheten i Växjö. De har ingen möjlighet att ta emot överviktiga patienter från slutenvården, rapporterar Smålandsposten.

Medicinklinikens verksamhetschef Per-Henrik Nilsson har skrivit ett brev där han vädjar till landstingsledningen att lösa problemet. Den utlösande orsaken var ett fall med en 18-årig patient med typ 2-diabetes och svår fetma.

– Det är inte så kul att ge sig på en 18-åring med kirurgi mot övervikt. Det här rör sig om en ung människa som förhoppningsvis har ett långt liv framför sig. Jag inser att vi inte kan skicka alla överviktiga till dietist men vi borde kunna hitta undantag för särskilt ömmande fall, säger Per-Henrik Nilsson till Smålandsposten.

Sjukhusdirektör Kjell Grahn lovar att landstinget ska anställa fler dietister när en ny rehabiliteringsorganisation införs.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev