Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Cykling under dialys gav resultat

Publicerad: 11 april 2018, 04:00

Britt-Marie Schillén var en av de som använde dialystiden till att trampa.

Foto: Ingvor Farinotte

Efter en idé från personalen vid Roslagsdialysen i Norrtälje fick patienterna testa att motionera medan de fick dialys.


Helene Crona, medicine magister och sjuksköterska vid Roslagsdialysen i Norrtälje har tillsammans med chefssjuksköterskan Magdalena Ivarsson och biträdande chefssjuksköterska Anna Bond genomfört ett förbättringsarbete där patienter tränat under dialysbehandlingen.

– Vi kom på idén efter att Anna Bond gjorde en C-uppsats om livskvalitet hos äldre i hemodialys, där just att förlora fysisk förmåga var negativt. Vi har ingen sjukgymnast här, så vi provade att låta patienter träna med sängcykel när de fick dialys, säger Helene Crona.

Vad såg ni för resultat?

– Sammanlagt elva patienter genomförde hela projektet, som innebar att cykla 30 minuter under dialysbehandlingen, under tre månaders tid. Gruppen som helhet rapporterade att de upplevde ökad livskvalitet. Det kan ju ha berott på att de började på vintern och slutade på våren, men flera sa att de orkade mer hemma. Och en patient började åka buss till dialysen, i stället för taxi, vilket ju är ett stort steg vid 80-plus.

Vad tar ni med er från detta?

– Vi har kontaktat en sjukgymnast och bjuder nu patienterna till ”temafika” på deras dialyslediga dag. Ett tema är just fysisk aktivitet och vi uppmuntrar dem till träning på fritiden. Och den som vill cykla under dialysen får förstås göra det.

Lotta Fredholm

Reporter

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev