Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Dags för Europas största diabeteskongress

Publicerad: 28 september 2021, 08:16

Den 28 september inleds den europeiska diabeteskongressen som blir digital. Bilden är från 2018 års möte. Planen är att 2022 års upplaga blir fysisk i Stockholm.

Foto: Lasse Moe

Nu startar diabeteskongressen EASD som även i år blir ett virtuellt möte. Följ Dagens Medicins bevakning på sajten och via vårt nyhetsbrev.

Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 1Diabetes typ 2EASDCovid-19

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Kongressen pågår till och med fredag och bevakas av våra vetenskapsreportrar. De kommer att rapportera om de mest spännande resultaten och intervjua svenska experter om viktiga studier som presenteras. 

Årets EASD-kongress är nummer 57 i ordningen, och mötet hålls inte i Stockholm som först var planerat utan blir i stället digitalt. 

En studie som förväntas locka många åhörare är Emperor Preserved. Den handlar om SGLT2-hämmaren Jardiance (empagliflozin) som utvärderats på hjärtsviktspatienter – med eller utan diabetes – och som har bevarad vänsterkammarfunktion. Det blev nyligen känt att läkemedlet har en fördelaktig effekt på prognosen, och under kongressen ska forskarna bland annat presentera nya data för olika subgrupper av patienter. 

Under kongressen släpps också resultat från den stora randomiserade studien Trimaster där man undersökt hur patienter med diabetes typ 2 svarar på tredje linjens behandling, däribland med SGLT2-hämmare och DPP4-hämmare. 

En presentation som förväntas dra storpublik handlar om läkemedelskandidaten tirzepatid, en så kallad dubbelagonist som stimulerar receptorer för både GLP1 och GIP. Nu släpps nya data för kandidaten som tidigare uppvisat imponerade resultat både gällande viktnedgång och sänkning av HbA1c, alltså långtidsblodsockret, vid diabetes typ 2.

Andra heta ämnen som lyfts under kongressveckan är bland annat hur artificiell intelligens praktiskt kan användas inom diabetesfältet samt om viruset sars-cov-2  kan infektera bukspottkörtelns betacelleller. Under mötet presenteras också slutversionen av det första konsensusdokumentet för diagnostisering och handläggning av diabetes typ 1 hos vuxna. Bakom dokumentet står experter från EASD och dess amerikanska motsvarighet ADA.

All Dagens Medicins bevakning från EASD-kongressen kan du läsa här. Varje dag går ett nyhetsbrev ut till dig som vi tror kan ha nytta och glädje av innehållet i din yrkesroll, och till läsare som prenumererar på Dagens Medicins nyhetsbrev Diabetes.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev