Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Defekta kraftverk hett vid diabetes

Publicerad: 19 september 2019, 09:48

Jarl Hellman.

Foto: Petra Hedbom

En ny läkemedelskandidat för typ 2-diabetes – med en annorlunda mekanism – väckte stort intresse under kongressen. ”Det hetaste just nu på läkemedelsfronten”, säger en svensk expert.


Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 2LäkemedelAkademiska sjukhusetEASD

Kandidaten kallas för Imeglimin och ingår i en läkemedelsgrupp som har fått namnet gliminer. Den experimentella behandlingen ska verka på de tre mest centrala organen vid diabetes: bukspottkörtel, lever och muskler.

Enligt det franska biofarmaföretaget Poxel, som står bakom Imeglimin, leder tablettbehandlingen till en förhöjd insulinsekretion i bukspottkörteln, en ökad insulinkänslighet i musklerna samt att överskottsproduktionen av glukos går ner i levern.

Dessa effekter ska uppnås genom att man riktar in sig på cellernas små kraftverk, mitokondrierna. Det är känt att defekta mitokondrier bland annat kopplas till en försämrad insulinsekretion i bukspottkörteln och en nedsatt glukosnedbrytning i musklerna.

Enligt Poxel främjar deras läkemedelskandidat mitokondriernas funktion och cellernas energiomsättning, vilket alltså ska ge en bättre glukoskontroll hos patienter med typ 2-diabetes.

Under onsdagen pågick en session om Imeglimin, där man delvis lyfte ny klinisk data om effekt och säkerhet. Jarl Hellman, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, var på plats under den välbesökta sessionen.

– Det är en väldigt spännande behandling med en unik mekanism, och att läkemedlet är i tablettform är en stor fördel. Den här presentationen var nog en av de mest intressanta som jag hittills har besökt på kongressen, säger han.

Under sessionen presenterades data för en randomiserad fas 3-studie där Imeglimin utvärderats på fler än 200 patienter med typ 2-diabetes i Japan. Resultaten visade att den experimentella behandlingen kunde sänka långtidsblodsockret, HbA1c, på ett säkert och effektivt sätt.

– Den glukossänkande effekten påminner om den som ses för DPP4-hämmare och SGLT2-hämmare. Imeglimin verkar också ha få och relativt lindriga biverkningar, säger Jarl Hellman.

De flesta kliniska studier på läkemedelskandidaten är utförda på japanska patienter med typ 2-diabetes.

– De ser ju annorlunda ut än diabetespatienter i västvärlden, exempelvis när det gäller BMI. Jag skulle gärna se att man genomförde fler europeiska studier på området, säger Jarl Hellman.

Han efterlyser också långtidsdata för läkemedelskandidaten, vilket saknas i nuläget. Under sessionen kom det fram att Poxel ska ansöka om marknadsgodkännande i Japan inom en snar framtid.

– Det verkar som att man ska försöka få ut Imeglimin på den japanska marknaden redan nästa år. Om det går vägen skulle jag tippa att behandlingen finns i Sverige om några år, säger Jarl Hellman.

Den randomiserade studien som presenterades under sessionen ingår i ett pågående fas 3 program för Imeglimin. Resultat från två ytterligare studier, där bland annat läkemedelskandidaten kombineras med DPP4-hämmare och SGLT2-hämmare, förväntas komma senare i år.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev