Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Depression dubbelt så vanligt bland patienter med diabetes

Publicerad: 9 juni 2009, 11:09

ADA 2009 Vuxna typ 1-diabetiker var oftare deprimerade än andra vuxna och åt oftare antidepressiva mediciner.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det visar en ny studie som presenterades vid den amerikanska diabeteskongressen ADA i New Orleans i går, måndag.

Forskare från University of Colorado har studerat 458 vuxna med diabetes typ 1 och 546 friska vuxna inom ramen för en studie där man bland annat undersöker olika hjärt-kärlrisker för symtomfria diabetespatienter.

I den aktuella studien tittade forskarna dock på förekomsten av depression och antidepressiv medicinering. För att mäta graden av depression användes dels en skala, Beck Depression Inventory II, dels deltagarnas egna rapporter om bland annat komplikationer och medicinering.

Det visade sig att typ 1-diabetikerna hade depression mer än dubbelt så ofta som de friska vuxna i studien. Nästan 21 procent av diabetespatienterna använde antidepressiv medicin mot 12 procent i den andra gruppen.

Forskarna hittade också ett samband mellan depression och komplikationer på grund av diabetessjukdomen – som näthinneförändringar, blindhet eller behov av transplantation av njure eller bukspottkörtel. Typ 1-diabetiker som rapporterat att de hade någon form av komplikation hade signifikant högre värden på den depressionsskala som användes än de övriga diabetespatienterna.

Läs abstract presenterat på ADA-kongressen den 8 juni

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev