måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Diabetes efter superfrossa

Publicerad: 10 september 2015, 11:27

Foto: Thinkstock

Efter bara två dagars överkonsumtion av fet mat utvecklas tecken på diabetes typ 2. Det konstaterar forskare efter att ha låtit sex försökspersoner frossa i pizza och hamburgare.


Övervikt och fetma kan leda till nedsatt känslighet för det blodsockerreglerande hormonet insulin (insulinresistens) med diabetes som följd.

Men hur insulinresistensen uppkommer vet man inte riktigt.

Forskare vid Temple University i Philadelphia i USA lät därför sex frivilliga män frossa i typisk snabbmat, som pizza, pommes frites och hamburgare i en vecka. Deltagarna åt motsvarande 6 000 kalorier varje dag, det vill säga 2,5 gånger så mycket som man "bör" äta.

I slutet av veckan hade de gått upp 3,5 kilogram i genomsnitt. Men bara efter två dagar hade samtliga deltagare utvecklat insulinresistens.

Under veckan som gick ökade mängden oxiderade fettmolekyler i urinen gradvis. Även i deltagarnas fettväv hittade forskarna tecken på oxidativ stress, ett tillstånd då skadliga reaktiva syreföreningar uppstår.

Forskarna, som redovisar sina resultat i Science Translational Medicine, tror nu att dessa föreningar påverkar det protein som ska föra bort glukos från blodet, så att det inte fungerar som det ska.

JOHAN NILSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev