Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Diabetes inget orosmoln vid öppen vaskulär kirurgi

Publicerad: 30 september 2021, 12:45

Svenska forskare har undersökt utfallen efter öppen revaskularisering bland personer med och utan diabetes.

Foto: Gettyimages

Att ha diabetes tycks inte vara förenat med en högre risk för amputation efter öppen revaskularisering, enligt nya svenska långtidsdata.

Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 1Diabetes typ 2Skånes universitetssjukhusStrokeHjärtinfarktEASD

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Det är ett lugnande besked. Eftersom ingreppet kan bidra till att rädda patientens ben känns det tryggt att även personer med diabetes kan få den här formen av kirurgi, säger Anders Gottsäter som är professor och överläkare vid kärlkliniken på Skånes universitetssjukhus samt en av medförfattarna till analysen. 

Fynden presenteras på årets virtuella EASD-kongress, och handlar om öppen revaskularisering i samband med kronisk extremitetshotande ischemi, alltså allvarlig syrebrist i en extremitet såsom ett ben.

Läs även: Amputationsrisk tonas ner för omtalad glukossänkare 

Vid öppen revaskularisering används antingen ett av patientens egna kärl för att koppla förbi en förträngning eller så sätts en kärlprotes in för samma ändamål. 

Det diskuteras om personer med diabetes har högre risk för större amputationer efter den typen av ingrepp. 

– Diabetespatienters kärlsjukdom är ofta mer spridd och sitter längre ut i kärlträdet. Det kan göra dem mer ömtåliga för olika vaskulära komplikationer, säger Anders Gottsäter. 

Svenska forskare ville få en bättre bild av utfallen efter öppen revaskularisering bland personer med och utan diabetes. Man samlade in data från Svenska kärlregistret och Nationella diabetesregistret mellan åren 2010 och 2014. 

Utav 1 537 patienter som registrerats i Svenska kärlregistret hade 569 personer även diabetes. Uppföljningen skedde ungefär 4,5 år i median efter den öppna kärlkirurgin. 

Vid den tiden sågs ingen skillnad mellan patienter med och utan diabetes för bland annat dödlighet, kardiovaskulär död eller antalet större amputationer. Det sistnämnda handlar om amputationer av benet eller underbenet.

Vid uppföljningen sågs däremot en högre andel nya fall av stroke, 70 procent, och av akut hjärtinfarkt, 39 procent, inom gruppen med diabetes. 

– Det är så klart allvarligt. Men den högre risken för stroke och hjärtinfarkt ses en lång tid efter kirurgin och kan inte räknas som en postoperativ komplikation. Snarare talar det för att patienter med diabetes har en större risk för kardiovaskulära händelser överlag, säger Anders Gottsäter.

Forskarna har försökt jämställa de två grupperna gällande exempelvis levnadsvanor, kön och läkemedelsanvändning. 

– Men det är svårt att korrigera för alla möjliga störande faktorer. Det kan därmed finnas skillnader mellan grupperna och det är en svaghet med vår analys, säger Anders Gottsäter. 

Inom diabetesgruppen var förekomsten av fotsår och tidigare amputationer högre vid studiens start.

Läs mer i abstract:

Erika Lilja med flera. Diabetes is not associated with major amputation after open vascular surgery for chronic limb- threatening ischaemia: a nationwide propensity score analysis.  

Följ vår rapportering från EASD 2021 här, där du också hittar vår bevakning av tidigare EASD-möten. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning. 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev