Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Diabetes kopplas till reumatism

Publicerad: 3 oktober 2018, 07:07

Foto: Thinkstock

En diabetesdiagnos kopplas till högre risk för reumatoid artrit och osteoporos, enligt en ny dansk observationsstudie som presenteras på EASD-kongressen.


Ämnen i artikeln:

Reumatoid artrtitReumatismEASD

Resultaten antyder att personer med diabetes har 70 procent högre sannolikhet för reumatoid artrit än matchade personer utan en diabetesdiagnos. På liknande sätt var sannolikheten för osteoartrit 33 procent högre och för osteoporos 29 procent högre.

De danska forskarna fann även att fler patienter med diabetes led av ryggsmärta och smärta i nacken, jämfört med personer utan sjukdomen.

Eftersom det är en observationsstudie kan inga orsakssamband fastslås. Forskarna spekulerar ändå kring att länken mellan diabetes och reumatoid artrit bottnar i kroniska inflammationer som kännetecknar båda sjukdomarna.

De betonar att fler inom sjukvården ska upplysa dessa patienter om att fysisk aktivitet är en central del av behandlingen vid diabetes och reumatism. Motion har fördelaktiga effekter på både blodsockret och muskelsmärta, skriver de danska forskarna.

Observationsstudien innefattar data för fler än 109 000 vuxna personer hemmahörande i Danmark. Cirka 9 procent hade en diabetesdiagnos. Resultaten justerades för ålder, kön och BMI. De som ingick i studien var 40 år eller äldre. Eftersom personer yngre än så exkluderades hade troligtvis de flesta diabetespatienter typ 2-diabetes, menar forskarna.

De påpekar att studien bygger på självrapporterad data vilket är en svaghet med resultaten.

Läs mer här: Stig Molsted med flera. Diabetes is associated with elevated risks of osteoarthritis, osteoporosis and rheumatoid arthritis.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev