Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Diabetes verkar kunna vändas med kalorisnål diet

Publicerad: 22 april 2016, 10:55

Under åtta veckor fick deltagarna äta en diet som bestod av shakes och grönsaker.

Foto: Thinkstock

Med hjälp av en mycket kalorisnål kost gick det att normalisera fasteblodsockret under minst ett halvår hos patienter med typ 2-diabetes, enligt en studie i tidskriften Diabetes Care.


Typ 2-diabetes har länge ansetts vara en kronisk sjukdom med bestående försämringar av insulinproduktionen. Men nu antyder den nya studien att sjukdomen kan vändas med en särskild kost.

Brittiska forskare ordinerade en specifik diet till 30 patienter som haft typ 2-diabetes mellan sex månader och upp till 23 år. Dieten pågick i åtta veckor och bestod av shakes och grönsaker. Efter den perioden övergick deltagarna till en så kallad isokalorisk kost som innebär att energin fördelas jämnt mellan kolhydrater, proteiner och fett.

Vid uppföljningen ett halvår senare hade samtliga individers insulinkänslighet i levern förbättrats. 12 av deltagarna hade också ett fasteblodsocker som normaliserats, och låg under 7 mmol/liter. Det resulterade i en förbättring av deras insulinproduktion.

Samtliga individer hade tappat en hel del i vikt under åttaveckorsdieten, vilket höll i sig under de sex månaderna. Troligtvis ledde det till en minskad fettinlagring i lever och bukspottkörtel vilket hade positiva effekter på insulinproducerande celler, skriver forskarna. De påpekar dock att metoden kräver motiverade patienter eftersom deltagarna endast fick äta max 700 kalorier om dagen.

En större randomiserad studie inom området är på gång, och kommer att inkludera 280 patienter med typ 2-diabetes som ska få leva på en kalorisnål diet eller annan kost.

Läs mer i abstract:

Sarah Steven med flera. Very-Low-Calorie Diet and 6 Months of Weight Stability in Type 2 Diabetes: Pathophysiologic Changes in Responders and Nonresponders. Diabetes Care, publicerad online den 21 mars 2016. Doi: 10.2337/dc15-1942

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev