Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Diabetesforskare får Nordiska medicinpriset

Publicerad: 19 december 2018, 13:51

Juleen Zierath och Patrik Rorsman

Foto: Susanne Wysocki och Ludvig Thunman/Bildbyrån

Forskarna Juleen Zierath och Patrik Rorsman tilldelas Nordiska medicinpriset för sina grundvetenskapliga upptäckter kring diabetes.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetGöteborgs universitetDiabetes typ 1Diabetes typ 2

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Enligt prismotiveringen har de stått för ”internationellt ledande forskning om diabetes som skapat en omfattande vetenskaplig bas rörande grundläggande mekanismer bakom uppkomst av” sjukdomen.

Juleen Zierath är verksam vid Karolinska institutet och Köpenhamns universitet. Hon belönas särskilt för ”för sina translationella studier rörande cellulära och molekylära mekanismer bakom utveckling av insulinresistens vid diabetes typ 2, samt för klarläggande av molekylära mekanismer bakom positiva effekter av fysisk träning på glukosmetabolism och genuttryck i skelettmuskulatur”.

Patrik Rorsman är verksam vid Göteborgs universitet. Han belönas särskilt för sina grundläggande studier rörande cellulär och molekylär reglering av hormonproduktion av olika celler i bukspottkörteln, samt för klarläggande av hur dessa celler reagerar på förändringar av blodsockerkoncentration, studier som skapat en bas för förbättrad behandling vid diabetes”.

Nordiska medicinpriset är ett av Nordens största medicinpriser och har delats ut årligen sedan 1998. Priset hette tidigare Salus Ansvar-priset. I år är prissumman på 750 000 kronor som delas mellan pristagarna.

Relaterat material

De får Nordiska medicinpriset

De delar på 1 miljon kronor

Prisas för forskning om syrgas

Stort vårdpris till sjuksköterska

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev