Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Diabetesforskare i Skåne får en kvarts miljard från EU

Publicerad: 30 mars 2009, 11:14

Många diabetiker får komplikationer av sin sjukdom. För att minska risken för dessa har ett projekt som leds från Lund fått en kvarts miljard kronor i forskningsanslag från EU.


Diabetiker har upp till tre gånger förhöjd risk för att drabbas av hjärt-kärlkomplikationer och efter tio år med sjukdomen har 70 procent någon form av njur- eller ögonkomplikationer.

Forskarna vet att det höga blodsockret ökar risken för följdsjukdomarna. Men varför 10–15 procent drabbas, trots att de har bra blodsocker, samtidigt som ungefär lika många med dålig blodsockerkontroll klarar sig utan komplikationer är fortfarande en gåta.

Forskarkonsortiet Summit, som består av flera universitet samt läkemedelsföretag ska identifiera risk- och skyddsfaktorer för diabetikernas följdsjukdomar.

Ledningen för konsortiet finns vid Lunds universitets diabetescenter där Leif Groop, professor i diabetes, är koordinator.

– Den kartläggning som vi ska genomföra av genvarianter som ökar respektive minskar risken för komplikationer kommer att blottlägga grundläggande mekanismer vilket är en förutsättning för att vi bättre ska förstå vad som händer, säger han.

Till sin hjälp har konsortiet sparade prover från 65 000 diabetespatienter.

Summit är ett samarbetskonsortium med deltagande från Lunds universitet, Sahlgrenska akademin, Karolinska institutet och tolv andra europeiska universitet. Dessutom deltar flera läkemedelsbolag. Summit står för Surrogate markers for vascular mikro- and macrovascular hard endpoints for innovative diabetes tools.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev