måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Diabetesläkemedel ökar risken för hjärtinfarkt

Publicerad: 21 maj 2007, 16:40

Behandling med diabetesläkemedlet Avandia, rosiglitazon, är förenat med en förhöjd risk för hjärtinfarkt. Det visar en analys som nu förhandspublicerats på tidskriften New England Journal of Medicines sajt.

Ämnen i artikeln:

Hjärtinfarkt

Enligt studien, en så kallad metaanalys som summerar 42 kliniska studier av läkemedlet, löper personer som tar rosiglitazon 43 procent högre risk att drabbas av hjärtinfarkt jämfört med personer som inte fått preparatet. Risken för död i hjärt-kärlsjukdom var 64 procent högre hos dem som fick rosiglitazon än de som fick placebo, men denna skillnad var inte statistiskt signifikant.

I en ledare som kommer att publiceras i samma utgåva av tidskriften som studien i juni, kommenterar Curt Furberg och Bruce Psaty, professorer vid Wake Forest University respektive University of Washington, studieresultaten. De menar att skälen att förskriva läkemedlet nu är svaga, och uppmanar den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att vidta åtgärder om inte nya data kommer som motsäger de nu aktuella.

De pekar dock på flera metodologiska brister i metaanalysen ­– bland annat var hjärtinfarkterna och de hjärtrelaterade dödsfallen i studierna relativt få.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev