fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Diabetesrisk påverkas av partner

Publicerad: 11 september 2017, 23:00

Daniel Witte, professor vid Aarhus universitet och en av forskarna bakom studien. Foto: Petra Hedbom

Män som har en överviktig fru löper ökad risk att utveckla typ 2-diabetes.

Ämnen i artikeln:

EASDDiabetes typ 2FetmaObesitas

PH


Din partner påverkar dig, ibland på oväntade sätt. I en dansk studie, som presenteras på diabeteskongressen EASD, har forskarna undersökt hur partners påverkar varandra när det gäller övervikt och diabetes.

De fann att män som levde med en överviktig kvinna oftare utvecklade typ 2-diabetes än andra. För varje kg/m² högre BMI för frun så var mannens risk att utveckla typ 2-diabetes 21 procent högre. Däremot hade kvinnor gifta med en överviktig man ingen ökad risk för diabetes.

– I dag tittar vi mycket efter genetiska kopplingar och frågar patienterna om föräldrar och syskon har diabetes. Våra resultat visar att det kan vara en bra idé att också fråga om partnerns hälsa och livsstil, säger Daniel Witte, professor vid Aarhus universitet och en av forskarna bakom studien.

Studien bygger på uppgifter från ett brittiskt register och forskarna analyserade data från 3 650 män och nästan lika många kvinnor med en medelålder på 60 år. Personerna fick svara på frågor om bland annat BMI och om de hade diabetes. Deltagarna intervjuades också vartannat år mellan 1998 och 2015. Forskarna korrigerade för andra faktorer som påverkar risken att utveckla diabetes som ålder, etnicitet, socioekonomisk status och den egna övervikten.

I en annan studie kunde forskarna också se att den som är över 55 och gift med en person som har typ 2-diabetes var överviktiga i högre utsträckning än de som var gifta med en någon utan diabetes. Den ökade risken gällde för både män och kvinnor. Forskarna fann inget samband mellan att ha en fru med typ 2-diabetes och att själv utveckla sjukdomen.

Adam Hulman, forskare från Aarhus universitet som också medverkat till studien, säger att partnerns BMI inte är den främsta faktorn till att en man utvecklar diabetes men att resultaten ändå är intressanta.
– Att det är männen som påverkas av kvinnorna och inte tvärtom kan ha flera förklaringar. En kan vara att kvinnorna vid tidpunkten då data inhämtades hade ett stort inflytande på familjens mat och inköp, i alla fall i Storbritannien, säger han.

Forskarna ska nu gå vidare med data från danska register.
– Planen är att även kartlägga hur andra sociala nätverk påverkar risken för diabetes och titta på folk vid samma arbetsplats, samma skolor och liknande, säger Daniel Witte.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev