Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Diabetesrisken fördubblades efter cancer i barndomen

Publicerad: 10 augusti 2009, 20:00

Diabetes typ 2 var nästan dubbelt så vanligt hos personer som haft cancer i barndomen jämfört med friska syskon. Och efter strålbehandling var risken betydligt större.


Det visar en ny studie som presenteras i Archives of Internal Medicine.

Amerikanska forskare har undersökt förekomsten av typ 2-diabetes hos 8 600 personer som diagnostiserats med cancer innan de fyllde 21, samt bland 2 900 av deras syskon, som valdes ut slumpmässigt. Forskarna kontrollerade bland annat deras läkemedelsanvändning, vilken typ av strålbehandling de fått och olika faktorer som påverkar risken för diabetes, exempelvis kroppsmasseindex och graden av fysisk aktivitet.

När canceröverlevarna och syskonen följdes upp, då de var 32 respektive 33 år, visade det sig att sannolikheten att ha drabbats av diabetes typ 2 var 1,8 gånger större bland dem som haft cancer. Sambandet var oberoende av kroppsmasseindex och graden av fysisk aktivitet.

Störst sannolikhet att drabbas fanns hos dem som strålbehandlats över hela kroppen eller över magen. Typ 2-diabetes var 2,7 gånger vanligare hos personer som fått strålning över buken och sju gånger vanligare hos dem som fått helkroppsstrålning.

Det visade sig även att sannolikheten att få diabetes var betydligt större bland dem som fått sin cancerdiagnos innan de fyllde fem år än hos dem som fått diagnosen när de var mellan 15 och 20 år gamla.

Forskarna skriver att deras fynd pekar på vikten av att läkare är medvetna om denna riskökning och att personer som haft cancer i barndomen screenas för förekomsten av diabetes.

Läs abstract:

Archives of Internal Medicine 2009; 169: 1381-1388

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev