fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Diabetesstudie stoppas i förtid

Publicerad: 22 oktober 2012, 14:00

Träning och kostomläggning skyddade inte typ 2-diabetiker från att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, enligt en stor amerikansk studie som därför avbryts.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


I studien Look Ahead randomiserades 5 145 patienter med typ 2-diabetes till antingen ett ”intensivt livsstilsprogram” eller till sedvanliga råd om kost och motion.

En tidigare uppföljning efter fyra år visade att de som lottats till livsstilsprogrammet tappade mer i vikt, fick bättre blodtryck och bättre blodsockervärden än patienterna i kontrollgruppen, se länk här intill.

Men efter ytterligare minst två års uppföljning konstaterar forskarna att den här i förbättringen i riskfaktorer i realiteten inte betydde någonting för deltagarnas hjärt-kärlhälsa.

Den sammantagna förekomsten av dödsfall, icke-dödlig hjärtinfarkt eller stroke eller sjukhusinläggningar på grund av kärlkramp var den samma i bägge grupper. Styrgruppen för studien beslutade därför att avbryta undersökningen i förtid, rapporterar flera medier i USA.

Mer detaljerade resultat kommer att publiceras i en vetenskaplig tidskrift.

Det intensiva livsstilsprogrammet bestod bland annat av ett tydligt mål för kaloriintag på 1 200–1 800 kcal per dag baserat på ursprunglig vikt. Mindre än 30 procent av energiintaget skulle komma från fett och minst 15 procent skulle komma från protein.

Vidare innebar programmet att deltagarna skulle träna minst 175 minuter i veckan på medelhög intensitet. De stod också i regelbunden kontakt med dietist och beteendevetare för att få hjälp med sin kost och träning.

I studien rekryterades patienter med typ 2-diabetes vid 16 sjukhus i USA. Deltagarna hade alla övervikt eller fetma, högt blodtryck och höga värden för triglycerider i blodet.

Relaterat material

Bättre värden för riskfaktorer när diabetiker ändrade livsstil

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev