Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Diabetes

Diabetesvården bättre på att behandla högt blodtryck

Publicerad: 25 maj 2010, 11:41

Allt färre svenska diabetespatienter har för högt blodtryck. Det trendbrottet framkommer i Nationella diabetesregistrets nya årsrapport.


Enligt rapporten har medelblodtrycket bland svenska diabetespatienter sjunkit påtagligt. Bland patienter med typ 2-diabetes har andelen som har ett systoliskt blodtryck över 130 mmhg sjunkit till 34 procent, jämfört med 44 procent för fem år sedan. Under samma period har andelen med ett systoliskt blodtryck över 140 mmhg minskat från 40 till 30 procent.

Också bland patienter med typ 1-diabetes har andelen med ett systoliskt blodtryck under 130 mmHg ökat de senaste fem åren, från 60 till 67 procent.

– Det är ett tydligt trendbrott över tiden att allt fler når blodtrycksmålen och att färre ligger alldeles för högt, vilket i sin tur betyder att färre drabbas av exempelvis stroke och hjärtinfarkt, säger registerhållaren Soffia Gudbjörnsdottir.

Den främsta orsaken som hon pekar på är att allt fler diabetiker får blodtryckssänkande behandling. Under 2009 fick drygt 80 procent av patienterna med typ 2-diabetes och hälften av alla med typ 1 diabetes blodtryckssänkande läkemedel.

Rapporten visar också att skillnaderna i diabetesvården mellan olika landsting minskat på flera områden.

– Det är en positiv signal. Bland annat gäller det andelen patienter som får blodfettsänkande läkemedel, där det fanns stora skillnader för några år sedan. Förmodligen beror det på att arbetet med nya riktlinjer gjort att frågan kommit upp på bordet, säger Soffia Gudbjörnsdottir.

Ett område där det däremot finns skillnader mellan landstingen är andelen patienter i primärvården som enbart får kostbehandling trots att de har ett för högt långtidsblodsocker, HbA1c. Andelen kostbehandlade patienter i åldrarna 30-70 år med ett HbA1c på över 6 procent varierade från runt 12 procent i Jönköping till cirka 25 procent i Örebro.

Nytt för årets rapport är att den redovisar måltavlor över varje sjukhus resultat för patienter med typ 1-diabetes jämfört med riksgenomsnittet.

– På så vis kan sjukhusen snabbt se på vilka områden de ligger i nivå med resten av riket och var de behöver förbättra sig. Det tror vi är ett bra instrument som varje sjukhus kan använda i sitt förbättringsarbete, säger Soffia Gudbjörnsdottir.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev