Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Diabetes

Diabetesvården räcker inte till

Publicerad: 17 februari 2015, 12:06

Foto: Adam Johansson/ Bildbyrån

Ytterligare 35 000 personer med diabetes behöver hjälp att sänka sitt blodtryck för att minska risken att dö i stroke och hjärt-kärlsjukdomar.


Det konstaterar Socialstyrelsen som i dag kommer med nya riktlinjer för diabetesvården.

Drygt 400 000 svenskar har diabetes och sjukdomen drabbar mellan 4 och 6 procent av befolkningen.  Enligt Socialstyrelsens utvärdering finns flera förbättringsområden för vården. Att få landstingen att fokusera mer på att sänka diabetessjukas höga blodstryck är en sådan sak. Högt blodtryck är en anledning till att personer med diabetes löper ökad risk för stroke, hjärtinfarkt och njurskador. Trots att detta är välkänt beräknar Socialstyrelsen att ytterligare 35 000 personer skulle behöva vårdinsatser för att sänka sitt blodtryck.

Region Östergötland är det enda landsting som når upp till målet att minst 65 procent av patienterna med typ 2-diabetes ska ha ett normalt blodtryck. Snittet för riket är 55 procent.

27 000 personer med diabetes har mycket höga glukosvärden, uppger myndigheten som anser att en viktig åtgärd är att fler patienter erbjuds patientutbildning i grupp för att bättra deras glukoskontroll.

Socialstyrelsen rekommenderar:

■ Ökat stöd till rökstopp, fysisk aktivitet och goda kostvanor då högt kolesterol och rökning ökar risken för hjärt- kärlsjukdomar.
■ Årlig undersökning av albumin i urinen för att påvisa njurskador.
■ Satsning på behandling av svåra fotsår för att minska patientens lidande och jämna ut regionala skillnader i amputationsfrekvens.
■ Satsning på effektiv läkemedelsbehandling av blodtryck och blodfetter utifrån patientens beräknade risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.
■ Förebyggande tandvård och behandling vid försämrad munhälsa.
■ Ögonbottenundersökning vart tredje år vid typ-2 diabetes.
■ Anpassning av rekommendationerna för de mest sjuka äldre.

Källa: Socialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev