Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Diabetiker får vänta längre

Publicerad: 15 oktober 2008, 12:28

Diabetiker får vänta längre

Foto: Illustration: Photos.com

Väntetiderna inom den svenska diabetesvården har blivit längre under det senaste året. Det visar en färsk granskning.


Analysföretaget Health Consumer Powerhouse har granskat diabetesvården i de svenska landstingen för tredje året i rad. Resultaten visar bland annat att väntetiderna generellt sett har blivit längre.

- Alla landsting säger sig jobba med vårdgarantin. Vi tycker att det här är anmärkningsvärt, säger projektledaren Oscar Hjertqvist.

På plussidan noterar företaget att landstingen blir allt bättre på att rapportera in data till Nationella diabetesregistret.

Svenskt diabetesindex består av 14 olika indikatorer inom olika områden. Health Consumer Powerhouse har samlat in data om väntetider på olika mottagningar, landstingens förebyggande arbete och behandlingsresultat bland diabetiker. Landstinget i Jönköpings län får bäst helhetsbetyg och Gotlands kommun får sämst.

En generell tendens är att de små och mellanstora landstingen klarar sig bättre än dem som finns i storstadsregionerna. Oscar Hjertqvist tror inte att det är någon slump.

- Stora landsting fokuserar på sina universitetssjukhus och stora projekt. Diabetes är en vardagssjukdom som sköts ute på vårdcentralerna.

Läs mer:

Diabetesindex 2008

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev