Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Diabetiker testas i studie under Öppet spår

Publicerad: 23 februari 2014, 09:00

Foto: Vasaloppet/Ulf Palm

För ett litet gäng åkare i måndagens Öppet spår är det inte bara skidåkning som gäller. De är också försökspersoner. Rättad version.


I ett pilotförsök provas en ny modell för personer med typ 1-diabetes som genomför en långvarig fysisk aktivitet. Målet är att utövarna ska kunna prestera så bra som möjligt, samtidigt som glukoskontrollen är bra – före under och efter aktiviteten. Åkarna har tidigare deltagit i ett träningsläger, där de har fått både insulindoser och kolhydratmängd individuellt inställda.

– Vi testar att tillföra mycket större kolhydratmängd än man har varit van vid tidigare. Tanken är att muskeln helt enkelt ska kunna välja socker som energikälla i stället för fett, då kan muskeln prestera bättre, säger Peter Adolfsson, överläkare vid barndiabetesmottagningen på Hallands sjukhus Kungsbacka och en av de ansvariga för studien.

I gram räknat handlar det om 75­ gram kolhydrater i timmen. Åtta åkare i Vasaloppets Öppet spår och en i Tjejvasan, alla typ 1-diabetiker, har vätska med sig i bälten från start och får sedan påfyllning vid ett antal stationer längs spåret. Peter Adolfsson och dietisten Stig Mattsson från Falun langar ut flaskor med påfyllning vid vätskekontroller. Men de tar sig runt med bil – inte skidor.

– Vissa åker väldigt fort, så det skulle inte gå. Stig skulle nog orka med, men inte jag, konstaterar Peter Adolfsson.

Åkarnas blodsockervärden mäts under hela loppet och kontrolleras var femte minut. Dessutom övervakas pulsen. Efter avslutad åkning får försökspersonerna skatta sina prestationer i ett frågeformulär. Den bedömningen blir med andra ord väldigt subjektiv.

– Och vi är ju väl medvetna om att detta är alldeles för få för att man ska kunna dra några riktiga slutsatser, säger Peter Adolfsson.

Men tanken är att efter pilotförsöket gå vidare med fortsatta försök i en mer kontrollerad miljö, som på testcykel. På sikt hoppas forskargruppen att projektet ska leda till mer individuella råd till diabetiker inför exempelvis ett maratonlopp – både när det gäller kolhydratintag och hur insulindosen eventuellt ska justeras.

Läkemedelsföretaget Novo Nordisk stöttar pilotförsöket ekonomiskt. I den trio som är ansvariga för projektet ingår förutom Peter Adolfsson och Stig Mattsson också Johan Jendle, överläkare vid endokrin- och diabetescentret vid Centralsjukhuset i Karlstad.

Rättad version av tidigare text, där en orimligt hög nivå av kolhydrater nämndes, på grund av ett skrivfel.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev