söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Dödligheten vid diabetes verkar minska

Publicerad: 12 april 2017, 21:00

Foto: Thinkstock

Risken för död och hjärt-kärlsjukdom ser ut att minska hos personer med diabetes, enligt en ny observationsstudie med svenska patienter som publicerats i New England Journal of Medicine.


Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Studien bygger på data från nationella diabetesregistret och berör åren 1998 till 2012. Det handlar om närmare 37 000 patienter med typ 1-diabetes och fler än 457 000 personer med typ 2-diabetes som följdes fram till 2014.

Under perioden minskade dödsfallen, oavsett orsak, med 31,4 fall per 10 000 personer och år för patienter med typ 1-diabetes. Motsvarande siffra var 69,6 fall för patienter med typ 2-diabetes. Det är avsevärda minskningar, skriver forskarna bakom studien som bland annat är verksamma vid Göteborgs universitet. Även andelen inläggningar på sjukhus till följd av kardiovaskulära komplikationer gick ned inom båda patientgrupperna.

Resultaten avspeglar sannolikt att vården av personer med kroniska sjukdomar har förbättrats, menar forskarna. De lyfter också fram att fler diabetespatienter använder system för glukosmonitorering samt att det skett framsteg i att behandla kärlsjukdomar.

När det gäller minskningar i dödlig utgång fanns ingen skillnad mellan patienter med typ 1-diabetes och personer ur befolkningen som agerade kontrollgrupp. Samma trend gick inte att se för patienter med typ 2-diabetes som hade en mindre uttalad nedgång jämfört med kontrollpersonerna.

En svaghet med den aktuella studien var att forskarna aldrig gick in på mer specifika diagnoskriterier, såsom att undersöka om patienterna hade autoantikroppar mot insulinproducerande betaceller. Personerna i studien var 18 år eller äldre. För varje patient fanns en kontrollperson som matchade i ålder, kön och kommun.

Läs mer i abstract:

■ Aidin Rawshani med flera. Mortality and cardiovascular disease in type 1 and type 2 diabetes. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 13 april 2017. Doi:10.1056/NEJMoa1608664

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev