onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Dubbelpeptid fortsätter att briljera vid obesitas

Publicerad: 21 september 2022, 14:10

”Det här är den mest effektiva läkemedelskandidat mot fetma som jag hittills stött på”, säger Jan Eriksson som är överläkare och professor vid Uppsala universitet. Foto: Johanna Wallén/Bildbyrån

Förutom drastiska viktminskningar kan GIP/GLP1-agonisten tirzepatid även vända förstadier av diabetes typ 2 och specifikt få ned mängden visceralt fett, visar nya data.

Ämnen i artikeln:

EASDLäkemedelDiabetes typ 2FetmaObesitas

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Det är verkligen imponerande resultat. Att viktnedgången blir omfattande med läkemedlet är känt sedan tidigare. Nu blir det tydligt att dubbelpeptiden även påverkar andra faktorer hos patienter med fetma, såsom blodsockernivåer vilket bör minska risken att utveckla diabetes. Det här är den mest effektiva läkemedelskandidat mot fetma som jag hittills stött på, säger Jan Eriksson som är överläkare och professor vid Uppsala universitet. 

Tirzepatid är en kombinerad GIP/GLP1-agonist. Läkemedlet ges i form av veckovisa injektioner och stimulerar receptorer för två inkretiner i form av GIP, glukosberoende insulinfrisättande peptid, och GLP1, glukagonlik peptid 1. 

Dubbelpeptiden fick nyligen klartecken i Europa som behandling av diabetes typ 2. Och nu utvärderas alltså läkemedlet som en potentiell behandling av fetma.

Läs också: Nationella riktlinjer för vård av fetma på plats

Under EASD-kongressen i Stockholm presenterades uppdaterad data för tirzepatid under en session som drog storpublik. Arrangörerna tvingades till slut stänga dörrarna till den fullsatta hallen och en drös besvikna kongressbesökare lämnades kvar ute i korridoren.

Presentationen tog avstamp i den randomiserade fas 3-studien Surmount-1, vars resultat väckte stor uppmärksamhet i somras. Här deltog fler än 2 500 personer med fetma, och deras BMI låg i snitt på 38. Förutom att äta kalorisnålt och vara fysiskt aktiva lottades deltagarna till antingen tirzepatid eller placebo.

Med den högsta dosen av läkemedlet tappade deltagarna i snitt 21 procent av sin kroppsvikt efter 72 veckors behandling, medan viktnedgången låg på 3 procent i snitt inom placebogruppen. 91 procent av deltagarna med den högsta dosen av GIP/GLP1-agonisten gick ner minst 5 procent av sin kroppsvikt. Resultaten är publicerade i tidskriften New England Journal of Medicine. 

Forskaren och läkaren Ania Jastreboff, försteförfattare till publikationen och hemmahörande i USA, var på plats under sessionen. Hon berättade att alla kardiometabola riskfaktorer som undersöktes inom studien förbättrades med tirzepatid.

Läs också: Unga transplanterade får sina egna mottagningsdagar

Forskarlaget utvärderade tre olika doser av GIP/GLP1-agonisten. Samtliga tre hade fått ner blodsockernivåerna efter uppföljningsperioden, oavsett om patienterna hade normoglykemi eller prediabetes.

Ungefär 40 procent av deltagarna hade förstadier till diabetes typ 2. 

– Mer än 90 procent av de fallen normaliserades efter behandling med tirzepatid. Det är anmärkningsvärt, säger Jan Eriksson. 

Efter 72 veckor hade den viscerala fettmassan – fettet inne i bukhålan – minskat med i snitt 40 procent bland deltagarna som fick dubbelpeptiden. Motsvarande minskning låg på 7 procent inom placebogruppen. 

– Det är rätt så unikt. Jag har aldrig tidigare sett ett läkemedel som selektivt påverkar mängden visceralt fett. Men jag skulle även vilja veta om fettinnehållet i levern förändrades av behandlingen, vilket tidigare visats hos patienter med diabetes typ 2. Men det gick forskarna aldrig in på, säger Jan Eriksson. 

Läs också: Lovande resultat för helautomatisk pump vid diabetes typ 2 

Under sessionen framkom inget nytt gällande biverkningar. Precis som tidigare kopplas GIP/GLP1-agonisten främst till gastrointestinala besvär. Illamående var allra vanligast, följt av diarré och förstoppning.

Inom något år kommer troligtvis tirzepatid vara godkänt i Europa för att behandla fetma, gissar Jan Eriksson. 

– Men frågan är när läkemedlet kommer nå svenska patienter. I nuläget saknar Sverige ersättningssystem för fetmaläkemedel, med något enstaka undantag. Det betyder att patienterna kan behöva betala för den här behandlingen ur egen ficka. Och tirzepatid kommer att bli ett dyrt läkemedel, säger han och fortsätter:

– Eftersom fetma är en kronisk sjukdom med allvarliga komplikationer vore det rimligt med subventionering för vissa högriskpatienter.

Surmount-1 är den första studien inom ett kliniskt fas 3-program som utvärderar hur effektiv och säker GIP/GLP1-agonisten är vid behandling av fetma. Inom programmet ingår bland annat en så kallad head to head-studie där tirzepatid ställs mot GLP1-agonisten semaglutid (Wegovy).

Efter framgångarna med tirzepatid har läkemedelsbolaget Eli Lilly tagit konceptet med att stimulera flera receptorer ytterligare ett snäpp. Just nu utvärderas även en trippelpeptid för att behandla diabetes typ 2 och fetma. Den kallas retatrutid och är en GIP/GLP1/glukagon-agonist. Två fas 2-studier pågår, och innan året är slut förväntas båda vara avslutade. 

Läs all vår bevakning från EASD här

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev